Soud rozhodl. Dálnice D49 do Fryštáku se může stavět, prospěje i životnímu prostředí

8. duben 2019 11:53

Nejvyšší správní soud zamítl dvě kasační stížnosti ekologů proti trase dálnice D49.

Dálnice má vést územím, kde podle aktivistů žijí chránění živočichové.  Jedna stížnost se týkala křečka, druhá dalších 17 chráněných druhů.

Dálnice D49, po které se mělo podle plánů ŘSD už roky jezdit, tak může dostat stavební povolení.

Nejvyšší správní soud posuzoval stavbu šestnácti a půl kilometrů dálnice z Hulína do Fryštáku. A stížnost ekologů označil za nedůvodnou.

Celá trasa dálnice D49 z Hulína až ke slovenským hranicím má měřit 59 kilometrů. Soudy řešíly úsek z Hulína do Fryštáku. Ten je dlouhý šestnáct a půl kilometru a měl by stát asi šest a půl miliardy korun.

Podle Nejvyššího správního soudu převažuje veřejný zájem na výstavbě dálnice. „Stavba má zvýšit bezpečnost dopravy, snížit hlukové či prachové emise, zajistit pohodlnější a rychlejší dopravu občanům, dále také odlehčit hustotu motoristického provozu v dané oblasti a zároveň tím přispět i k celkovému ozdravění životního prostředí pro obyvatele v regionu,“ rozhodl senát soudu vedený Petrem Průchou.

Soudci zároveň vyzvali stavebníky, aby postupovali při stavbě dálnice šetrně.

„To však přitom současně nic nemění na skutečnosti, že stavebník musí při konzumování všech udělených výjimek ze zákazu škodlivě zasahovat do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů živočichů postupovat co nejšetrněji,“ uvádí se v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Spustit audio

Související