Dálnice u soudů. D49 z Hulína do Fryštáku znovu čeká na rozhodnutí týkající se chráněných živočichů

20. březen 2019 14:01

Celá trasa dálnice D49 z Hulína až ke slovenským hranicím má měřit 59 kilometrů. Soudy řeší úsek z Hulína do Fryštáku. Ten je dlouhý šestnáct a půl kilometru a měl by stát asi šest a půl miliardy korun.

Stavební práce na dálnici D49 z Hulína do Fryštáku opět stojí.

Stavbu už léta napadají tři ekologické organizace. Jedna z nich, Egeria poslala kasační stížnost. Nejvyšší správní soud do svého konečného rozhodnutí zakázal v lokalitě stavět. Verdikt se čeká v řádu měsíců.

Dálnice R 49 od Lípy přes Vizovice k hranicím je zbytečná. Ekologové ji chtějí blokovat dál

R 49 u Vizovic

Dálnice D49 má spojovat východní Moravu se západním Slovenskem, její stavba se povoluje už od roku 2002.

Momentálně se řeší výjimky kvůli chráněným živočichům, například čolkovi, čmelákovi, netopýrům, křečkovi a podobně. 

„Kompenzační opatření nejsou pečlivá, konkrétní, chceme je upřesnit. Je důležité, aby se rozhodovalo podle zákona, což se neděje,“ uvedl Miroslav Patrik z Děti Země

Silničáři už dříve dostali povolení od ministerstva životního prostředí i krajského soudu v Brně. Právě tato kladná stanoviska ale ekologové napadli.

Přitom je to už jedenáct let, co stavbaři a politici poklepávali základní kámen stavby, připomíná šéf zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek.  

U Krajského soudu v Ostravě ekologové napadli také rozhodnutí stavebního úřadu v Holešově. 

Týká se povolení využití některých silnic druhých a třetích tříd, také několika kilometrů polních cest. I tady zatím platí předběžné opatření. Stavět se tedy nesmí.

Stavební práce na dálnici se téměř zastavily. „Letos počítáme jenom s udržovacími pracemi, jinak tam nemáme co budovat,“ uvedl Chudárek.

autor: pes
Spustit audio

Související