Stavte na Zlínsku rychleji dálnice D55 i D49. Senátní výbory podpořily petici, kterou podepsalo 17 tisíc lidí

8. srpen 2018 08:23

Senátní výbory podpořily urychlení výstavby dálnic D49 a D55, které by měly zlepšit dopravní situaci ve Zlínském kraji.

Senátní výbor pro dopravu dnes ale na rozdíl od výboru pro územní rozvoj nepožádal o urychlení proces posouzení dopadů na životní prostředí EIA v případě dlouho odkládané dálnice D49 z Hulína ke slovenským hranicím.

Výbory se záležitostí zabývaly na základě petice, kterou podepsalo na 17 000 lidí. Projednávat ji tak bude také Senát jako celek.

Stát letos plánuje začít s dostavbou stokilometrové dálnice D55 z Olomouce do Břeclavi, z níž je zatím hotovo 17 kilometrů. V září mají dělníci začít pracovat na obchvatu Otrokovic. Kompletní dokončení dálnice, o jejíž výstavbě rozhodla vláda v roce 1963, je plánováno na rok 2029.

Výbory doporučily, aby ministerstva dopravy a životního prostředí prověřila možnost průchodu dálnice přes chráněnou oblast Natura2000 Bzenecká Doubrava. Podle stanoviska ministerstva životního prostředí z roku 2009 by tu dálnice měla vést tunelem.

Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) by podle výborů měla urychlení přípravy stavby D55 v úseku Napajedla - Babice tak, aby mohla být zahájena v roce 2021.

Složitější situace je v případě dálnice D49, jejíž stavba byla schválena vládou v roce 1996. Výstavbu brzdí podle ŘSD žaloby ekologických organizací.

Ekologům vadí výjimky, které silničáři dostali kvůli chráněným živočichům. Koncem května brněnský krajský soud zamítl žalobu ekologů kvůli křečkovi polnímu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související