V Boršicích vzniklo nové chráněné bydlení, v tak malé obci je to v rámci celé republiky ojedinělé

30. říjen 2019 06:25

Chráněné bydlení je součástí běžné zástavby obce, šest jeho klientek bude žít v rodinném domě se zahradou. Obec v roce 2016 dům koupila a zrekonstruovala jej.

V Boršicích na Uherskohradišťsku se o víkendu otevřelo nové chráněné bydlení. „Bude jej obývat šest žen se zdravotním postižením, které přejdou z domovů pro osoby se zdravotním postižením ve Velehradě a Medlovicích. Zřízení chráněného bydlení v tak malé obci a její aktivní přístup je ojedinělý,“ řekla krajská radní Michaela Blahová (KDU-ČSL). V Boršicích žije asi 2200 obyvatel.

Nové chráněné bydlení v Boršicích

Chráněné bydlení je součástí běžné zástavby obce, klientky budou žít v rodinném domě se zahradou. Obec v roce 2016 dům koupila a zrekonstruovala jej. "Od počátku jsme plánovali nabídnout kapacitu chráněného bydlení venkovského typu v rámci mikroregionu Buchlov," řekl místostarosta Boršic Petr Dula. Projekt si vyžádal necelých 12 milionů korun, 90 procent pokryly evropské dotace, necelé dva miliony dala obec. "Není to běžné, ve výzvě jsme byli jediná obec z republiky," uvedl Dula.

Čtěte také

Impulsem pro obec zřídit chráněné bydlení byla podle něj snaha v budoucnu nabídnout svým občanům, dnešním dětem s mentálním postižením, chráněné bydlení v Boršicích. "Aby se jednou nemusely stěhovat daleko od svých rodin, ale mohly žít plnohodnotný samostatný život tady," uvedl Dula. Tamní obyvatelé podle něj proti zřízení služby nic nenamítali. "Je zde velice pozitivní nálada, lidé to vítají, sousedé nemají problém, již se s klientkami znají," uvedl místostarosta.

Nové chráněné bydlení v Boršicích

Chráněné bydlení mohou využívat lidé s postižením, kteří nepotřebují vysokou míru podpory a mohou se o sebe částečně starat sami. Obyvatelky boršického zařízení, kterým je od 37 do 50 let, také docházejí do sociálně terapeutických dílen, jsou zaměstnané. K dispozici jim však jsou neustále odborné pracovnice. Klientky získaly přestěhováním z domovů zejména velkou svobodu.

"Ve větších zařízeních se musí přizpůsobit harmonogramu dne a daného zařízení, v chráněním bydlení mají mnohem větší svobodu. Začnou žít normální běžný život, budou si moci rozhodovat, co a kdy chtějí dělat, mohou více navštěvovat společenské akce, budou se moci rozhodnout, jestli chtějí jet na výlet," uvedla sociální pracovnice Petra Zálešáková.

V Boršicích budou žít klientky, které potřebují střední míru podpory, zvládají přípravu jednoduchých jídel a sebeobsluhu, v některých věcech však potřebují podporu, zejména v komunikaci s okolím. Klientky se podle Zálešákové na stěhování velmi těšily, začaly na sobě díky odborným pracovnicím intenzivně pracovat, aby se naučily řadu činností.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související