Rozhodnuto. Zlínští zastupitelé schválili výstavbu bytů sociální rehabilitace ve čtvrti Letná

25. duben 2019 13:23

Osmadvaceti hlasy pro dnes zlínské zastupitelstvo schválilo vyčlenění finančních prostředků pro přestavbu dvou domků na byty pro lidi s lehčími duševními onemocněními.

Zlínští zastupitelé dnes přes protesty některých obyvatel i opozice schválili výstavbu bytů v části Letná pro lidi s duševním onemocněním. Vzniknou tam dva objekty s celkem 11 malometrážními byty. Duševně nemocní se tam naučí samostatnosti, k dispozici však budou mít nepřetržitou odbornou pomoc.

Obyvatelé bytů se budou vybírat z řad současných klientů služby Horizont, která na Letné od roku 2007 funguje. Podle vedení města tak obyvatelům nehrozí nebezpečí, klienti Horizontu na Letnou již mnoho let docházejí.

Na zastupitelstvo dnes přišly asi tři desítky obyvatel Letné, kteří proti projektu protestují. Petici podepsalo téměř 700 lidí, na Letné žije asi 4000 obyvatel. Lidé poukázali zejména na to, že vedení města s nimi o projektu nejdříve nediskutovalo, besedu s obyvateli město připravilo až na pondělí. Kritizovali také vysokou koncentraci zařízení pro lidi s postižením v dané lokalitě, špatný stav infrastruktury a to, že město chce stavět nový objekt v husté zástavbě s typickými baťovskými domky, ale jiné investice ve čtvrti nedělá. Bojí se hlavně klientů trpících schizofrenií, ale také třeba ztížené dopravní dostupnosti ulic mezi baťovskými domky. Podle primátora Zlína Jiřího Korce z hnutí ANO se odpor místních obyvatel dal očekávat.

Opozice kritizovala zejména způsob projednávání celé věci. "Je to příklad nedobré komunikace města a obyvatel městských částí. Město to dá jako bod na zastupitelstvo a čtyři dny potom udělá setkání, aby řeklo, proč je to dobré," uvedl Jaroslav Juráš (Zlín 21). Město projekt chystalo již v roce 2016, i tehdy proti němu část obyvatel Letné protestovala, stavět se však nakonec nezačalo. Projekt si vyžádá asi 35,5 milionu korun, město bude žádat o evropskou dotaci, která by mohla pokrýt až 90 procent nákladů.

Vizualizace přestavby baťovských domků na Letné na chráněné byty
zdroj: ČTK
Spustit audio

Související