Zlínsko na okraji zájmu. Leteckou záchrannou službu mít nebude, podle ministerstva není potřeba

26. říjen 2019 08:55

Veřejná zakázka na provozování vrtulníků LZS po roce 2021, kterou vypsalo ministerstvo zdravotnictví, vznik základny ve Zlínském kraji neobsahuje

Zlínský kraj nesouhlasí s tím, že se ani nadále nepočítá se zřízením základny letecké záchranné služby (LZS) na jeho území. Veřejná zakázka na provozování vrtulníků LZS po roce 2021, kterou vypsalo ministerstvo zdravotnictví, vznik základny ve Zlínském kraji neobsahuje, stejně je tomu v Karlovarském kraji. Podle hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL) je LZS v kraji potřebná, podle ministerstva by to však bylo náročné i ekonomicky.

"Zlínský kraj bude pokryt mezistátním smluvním zabezpečením se Slovenskem. Realizace vlastní LZS ve Zlínském kraji by představovala vysoké ekonomické a personální nároky na zřízení a provoz nové základny. Naopak mezi výhody spolupráce se Slovenskem patří jak ekonomická nenáročnost tak zachování stávající struktury včetně zavedených postupů," řekla ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Podle Zlínského kraje je však LZS potřebná, o základnu usiluje hejtmanství několik let.

"Jsem přesvědčen, že je to momentální záležitost bezradnosti vlády uspokojit mnoho zájmů a názorů. Letecká záchranná služba pro náš kraj musí být zřízena, protože stát nedokáže zajistit v okrajových místech Javorníků a Bílých Karpat první pomoc jinak než letecky. Jsem přesvědčen, že v tuto chvíli je to již neudržitelné, a že se letecká záchranná služba v našem kraji zřídí. Všichni musíme vyvíjet tlak na vládu, aby letecká záchranná služba fungovala ve všech krajích," řekl ČTK Čunek.

"K materiálu o zřízení letecké záchranné služby se vyjadřujeme, protože je to ve výsostném zájmu kraje. Všechny materiály, které šly na vládu, jsme rozporovali, že letecká záchranná služba musí být nejen u nás ve Zlínském kraji, ale i v tom Karlovarském," uvedl hejtman.

Základna je potřebná i podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Josefa Valenty, dosud do regionu létají vrtulníky z jiných krajů podle místa události. Podle Valenty bylo loni v regionu 202 žádostí o využití letecké záchranné služby, odmítnuto bylo 22,5 procenta žádostí, tedy 45 odmítnutí. V jedné třetině zásahů šlo o primární vzlety do terénu, ve dvou třetinách o sekundární převoz pacienta do jiného zařízení.

Počet převozů do jiných zařízení je podle jeho slov poměrně vysoký. Je to dáno také tím, že v kraji není fakultní nemocnice, kam se přepravují závažné případy. Krajská záchranná služba loni měla asi 64 500 výjezdů.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související