Na Uherskobrodsko má létat záchranka ze Slovenska. Nesouhlasíme, říká hejtman Čunek a chce mít krajskou leteckou základnu

Zlínský kraj chce od roku 2021 vlastní leteckou záchranku.

Požadavek na zřízení letecké služby přednesl včera lidovecký hejtman Jiří Čunek premiérovi Andreji Babišovi z hnutí ANO a chystá se jednat i na ministerstvu zdravotnictví.

Kraj nesouhlasí s návrhem, který před několika dny schválila vláda. Návrh počítá s tím, že pacienty budou nadále převážet vrtulníky ze sousedních moravských krajů a za dva roky taky slovenské.

Z hlediska doletových časů je v kraji nepokryté území Uherskobrodska, především pak hory. Tam si ministerstvo představuje, že by mohli zasahovat právě záchranáři ze Slovenska, konkrétně z Trenčína.

Hejtman Čunek to ale označil za "plácnutí do vody", tedy nevyjednanou a problematickou záležitost. V podobném duchu mluví i šéf zlínské krajské záchranky Josef Valenta. „Nedává mě to žádný smysl,“ uvedl Valenta.

Ministerstvo zdravotnictví Českému rozhlasu potvrdilo, že od roku 2021 stále počítá s kooperací se Slovenskem.

Realizace vlastní letecké záchranky ve Zlínském kraji by podle zástupců ministerstva představovala vysoké ekonomické a personální nároky na zřízení a provoz nové základny.

Ministerstvo plánovalo státní záchranku. Na ni ale scházejí vyškolení piloti a taky by byla hodně nákladná, především kvůli nákupu vstupních technologií.

Od roku 2021 má, jako dosud, zůstat deset základen letecké záchranky. Přibude ale soukromých provozovatelů. Ze šesti stoupne tento počet na osm

autor: pes

Související