Hádky o platy sester ve zlínské Baťově nemocnici. Chybí lidi, je to práce ve stresu, říkají odbory

30. leden 2019

Podle vedení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně chybí třicet lidí v nelékařských profesích.

Nemůžeme dělat svoji práci důkladně, jsme přetížené, říkají sestry z Baťovy nemocnice ve Zlíně. Je to problém celého zdravotnictví, lidi nejsou, oponuje vedení nemocnice.

V pořadu Co vy na to o situaci ve zlínské nemocnici mluvily předsedkyně krajské rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Martina Hvozdenská a členka představenstva nemocnice ve Zlíně Lucie Štěpánková.

Alarmující stav v Baťově nemocnici ve Zlíně. Odbory hrozí stávkovou pohotovostí, vedení chce jednat

Krajská nemocnice ve Zlíně

Důvodem pro pohotovost podle odborářů personální krize v nemocnici a stále neuzavřená kolektivní smlouva na letošní rok.

K dohodě o zvýšení platů a podpisu kolektivní smlouvy zatím nedošlo, odbory zvažují i stávkovou pohotovost. „Jednání vedení nemocnice se nám nelíbí. Budeme jednat na kraji, uvidíme, co na situaci bude říkat zdravotnický výbor a zastupitelé,“ uvedla Hvozdenská.

Podle Štěpánkové chce vedení jednat, platy v nemocnici by měly růst o šest procent. Nový systém platů podle ní počítá s příplatky a spravedlivějším ohodnocení sester na jednotlivých odděleních.

Podle Hvozdenské chce ale vedení nemocnice sestrám vzít stabilizační příspěvek, který je patnáct set korun. To podle odborů znamená, že sestry na některých odděleních nedostanou přidáno celých sedm tisíc korun, ale méně peněz.

Podle Hvozdenské se v Baťově nemocnici projevuje nedostatek sester a sanitárek. „Nemůžeme dělat práci pořádně, jsme ve stresu. Občas nemáme pacienty kam uložit, tlak na lůžka je velký. Zvyšuje se tak riziko chyb,“ vysvětlila Hvozdenská.

Štěpánková uvedla, že nyní v nemocnici chybí třicet lidí v nelékařských profesích. „Je to problém celého zdravotnictví, nedostatek se netýká jenom sester, ale také lékařů,“ uvedla Štěpánková. Podle ní je tak otázkou, zda nemocnic v České republice není moc.

Ve zlínské nemocnici pracovalo loni 2067 lidí. Podle nemocnice není zavřeno žádné oddělení. Kvůli nedostatku sester jsou ale zavřená dvě lůžka na interní JIP, také 17 lůžek na kardiologii. Zavřených je i 21 ošetřovatelských lůžek na LDN, kapacita je však podle nemocnice dostačující. Podle vedení nemocnice ubylo všeobecných sester, porodních asistentek a dětských sester, předloni jich bylo 819, loni 798.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související