Ředitelka kroměřížské nemocnice byla odvolána. Odbory chtějí vyhlásit stávkovou pohotovost

Za ředitelku se postavili členové kroměřížské lékařské komory, odbory i kroměřížská radnice.

Lenka Mergenthalová skončila ve funkci ředitelky kroměřížské nemocnice. 

Odvolala ji dnes po poledni valná hromada, kterou tvoří krajská rada. Odvolání potvrdila sama Mergenthalová. Odbory v nemocnici se rozhodly, že vyhlásí stávkovou pohotovost.

Mergenthalová sama označila za důvod svého odvolání špatnou komunikaci v představenstvu a rozdílné názory na další fungování nemocnice. Mergenthalová také připustila, že si jí nelíbil způsob, jakým kraj a představenstvo komunikuje ohledně chystané nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

Hejtman Jiří Čunek dnes uvedl, že Mergenthalová odvedla "ohromný kus práce", nemocnici vedla od roku 2014. "Ale přece jen je na nějakém limitu, další setrvávání by i pro ni bylo určitě problematické," uvedl hejtman, podle kterého je normální, že se manažeři ve firmách obměňují. Podle hejtmana není v pořádku ani minimální obměnu primariátů. 

Novým ředitelem je ekonom Petr Liškář, dříve byl v představenstvech nemocnic Agel. Liškař nyní rok působí ve zlínské krajské nemocnici. 

Mergenthalové nepomohlo ani to, že do sídla kraje přijelo podpořit její setrvání ve funkci přes dvacet odborářů zaměstnanců kroměřížské nemocnice.  Odborářka Ludmila Šromotová řekla, že bude vyhlášena stávková pohotovost. "Ještě však nebylo rozhodnuto o datu," uvedla Šromotová. Zaměstnanci se chtějí ještě obrátit na zastupitele kraje, kteří zasedají za týden. Podle Čunka je stávka ve zdravotnictví kvůli výměně managementu nezákonná.

Výstavba nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích dostala zelenou. Krajští zastupitelé schválili nákup pozemků

Krajská nemocnice ve Zlíně

Za 180 000 metrů čtverečních pozemků v Malenovicích by měl kraj dát asi 300 milionů korun.

Za ředitelku se postavili členové kroměřížské lékařské komory, odbory i kroměřížská radnice. Poukazují na to, že nemocnice funguje bez problémů, ekonomické výsledky se zlepšují a personální situace je stabilizovaná.

Mergenthalová vedla nemocnici od roku 2014, kdy byl v lednu odvolán tehdejší ředitel Roman Dostalík. Podle tehdejšího hejtmanova náměstka Lubomíra Nečase (SPOZ) byla důvodem špatná ekonomická situace v nemocnici, která byla ve ztrátě.

Mergenthalová byla tehdy primářkou a opoziční krajskou zastupitelkou za STAN/TOP 09, způsob vedení nemocnice kritizovala. Kroměřížská nemocnice předloni hospodařila se ziskem 34 milionů korun, loni v listopadu byla v zisku 11,647 milionu korun. V zisku byly všechny čtyři krajské nemocnice.

 

autor: pes
Spustit audio

Související