Kroměřížská nemocnice už nemá lůžkové oční oddělení. Město nechce případné odvolání ředitelky

Pacientům budou v Kroměříži nadále sloužit oční ambulance, které jsou posílené.

V kroměřížské nemocnici skončilo lůžkové oční oddělení. Pacienty už od začátku ledna operují a ošetřují ve Zlíně.

Děti s očními chorobami, u kterých je nutný krátkodobý pobyt na lůžku, jsou hospitalizované na kroměřížském dětském oddělení.

Uzavření lůžkové části se podle lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka plánovalo delší dobu. Pacientům budou v Kroměříži nadále sloužit oční ambulance, které jsou naopak posílené.

Očním oddělením v Kroměříži loni prošlo více než 7000 pacientů, hospitalizaci potřebovaly tři procenta z nich.  Z celkových pěti lůžek tak bylo průměrně obsazeno jedno až dvě lůžka.

Ve Vsetínské nemocnici je nyní dočasně uzavřeno 20 lůžek oddělení následné péče. Ve Zlíně jsou kvůli nedostatku sester zavřená dvě lůžka na interní JIP, také 17 lůžek na kardiologii. Uzavřených je také 21 ošetřovatelských lůžek na LDN, tamní kapacita je však dostačující, řekla ČTK mluvčí zlínské nemocnice Dana Lipovská.

Vedení Kroměříže na svých internetových stránkách vydalo nesouhlas s případným odvoláním ředitelky tamní krajské nemocnice Lenky Mergenthalové.

Lidovecký hejtman Jiří Čunek odmítl tyto informace komentovat. Prozradil jen, že s ředitelkou nemocnice jedná a jednat bude. Neupřesnil ale, o čem konkrétně.  Pouze řekl, že z jednání s ředitelkou Mergenthalovou má dobrý pocit. Vedení Kroměříže dnes také uveřejnilo, že hejtmanovi adresovalo minulý týden dopis se žádostí o vysvětlení. 

Mergenthalová vede nemocnici od roku 2014, kdy byl v lednu odvolán tehdejší ředitel Roman Dostalík. Podle tehdejšího hejtmanova náměstka Lubomíra Nečase (SPOZ) byla důvodem špatná ekonomická situace v nemocnici, nemocnice byla ve ztrátě. Mergenthalová byla tehdy primářkou a opoziční krajskou zastupitelkou za STAN/TOP 09, způsob vedení nemocnice kritizovala. Kroměřížská nemocnice předloni hospodařila se ziskem 34 milionů korun, loni v listopadu byla v zisku 11,647 milionu korun. V zisku byly všechny čtyři krajské nemocnice.

autor: pes
Spustit audio

Související