Nemocnice v Malenovicích o půl miliardy dražší? Ano, pokud se přesune i léčebna dlouhodobě nemocných

Zlínské hejtmanství už získalo přes jedenáct hektarů pozemků pro novou nemocnici ve Zlíně - Malenovicích.

Plánovanou krajskou nemocnici v Malenovicích by mohl prodražit přesun oddělení chronické medicíny.

Původní návrh počítal s jejich setrváním ve stávajícím areálu na Havlíčkově nábřeží. Krajští zastupitelé ale chtějí posoudit i variantu, která by přesunula ze stávajícího areálu nejen obory akutní medicíny, ale také chronické.

Jde například o léčebnu dlouhodobě nemocných, následnou intenzivní péči nebo rehabilitační oddělení. Nová nemocnice s akutními obory by stála asi sedm miliard a tři sta milionů korun, kompletní přesun by si vyžádal půl miliardy navíc.

Zlínské hejtmanství už získalo přes jedenáct hektarů pozemků pro novou nemocnici ve Zlíně - Malenovicích. Kraj jednal se čtyřiceti devíti vlastníky. Zbývá ještě dohoda se třemi. Patří k nim i město Zlín a katolická církev.

Město si novou nemocnici přeje, i když chce posoudit i variantu výstavby ve stávajícím areálu. V Malenovicích město vlastní přes hektar. A jsou to důležité pozemky, pro výstavbu téměř nezbytné, připouští zlínský primátor Jiří Korec z hnutí ANO. 

Ani v jednání s církví se zásadní komplikace nečekají, aspoň to tvrdí lidovecký hejtman Jiří Čunek. Církev vlastní asi dva a půl hektaru v Malenovicích. V podstatě jde o to, dohodnout se na finančním vyrovnání nebo směně pozemků. Pak už zbývá podle Čunka jediný vlastník z původních čtyřiceti devíti.

Opozice i část koalice chce víc informací. Dokonce si jí podařilo na posledním zastupitelstvu protlačit vypracování nezávislého oponentního posudku. Pomohly jí k tomu i koaliční hlasy. Úkolem bude definovat rizika spojená s výstavbou, například ekonomická, zdravotnická nebo dopravní.

autor: pes
Spustit audio

Související