Zastupitelé chtějí znát rizika stavby nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích. Projekt to může zdržet o měsíce

Plánovanou stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích posoudí oponentní odborná skupina.

Její zřízení dnes schválilo krajské zastupitelstvo. Jejím úkolem bude posoudit rizika spojená s výstavbou, například ekonomická, zdravotnická nebo dopravní.

Výstavba nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích dostala zelenou. Krajští zastupitelé schválili nákup pozemků

Krajská nemocnice ve Zlíně

Za 180 000 metrů čtverečních pozemků v Malenovicích by měl kraj dát asi 300 milionů korun.

Nemocnice má stát přes sedm miliard korun. Oponentní posudek přijde kraj možná i na miliony korun.

Martin Šamaj, člen přípravného výboru pro výstavbu nové nemocnice dnes řekl, že nový posudek může zbrzdit přípravu až o čtvrt roku.

Dnešní schválení návrhu opozičního zastupitele Tomáše Pajonka (Svobodní) na zpracování oponentního posudku může podle hejtmana Jiří Čunka zdržet projekt nové nemocnice o několik měsíců. Podle hejtmana bude také náročné dělat posudek na projekt, který je v republice ojedinělý, zcela nové nemocnice se staví zřídka.

Podle Pajonka však má u tak velkého projektu, který má dopad na celý kraj, oponentní posudek opodstatnění, byť za cenu zdržení. "Buď se potvrdí, že nová nemocnice je nejlepší nápad, nebo se objeví body, které bude třeba dořešit. Uklidní to také veřejnost," uvedl Pajonk, podle kterého nejsou vyřešeny zejména finanční otázky.

Stavba nemocnice v Malenovicích by podle vedení kraje měla stát 7,3 miliardy korun, hotová by podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) mohla být do šesti let.

Druhá zvažovaná varianta, tedy postupná rekonstrukce současné nemocnice, která se nachází na opačné straně Zlína, by stála podle odhadů 9,7 miliardy korun a trvala by až 12 let. Kraj již vykoupil v Malenovicích část potřebných pozemků, projekt by však měli zastupitelé schvalovat až v březnu příštího roku.

autor: pes
Spustit audio

Související