Výstavba nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích dostala zelenou. Krajští zastupitelé schválili nákup pozemků

Za 180 000 metrů čtverečních pozemků v Malenovicích by měl kraj dát asi 300 milionů korun.

Zastupitelé Zlínského kraje dnes schválili nákup pozemků ve Zlíně-Malenovicích pro stavbu nové zlínské krajské nemocnice.

Pro výkup pozemků hlasovalo 31 z 42 přítomných zastupitelů. O dvou variantách, zda má kraj postavit nemocnici v Malenovicích, nebo postupně zrekonstruovat stávající areál Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, zastupitelé diskutovali několik hodin.

Za 180 000 metrů čtverečních pozemků v Malenovicích by měl kraj dát asi 300 milionů korun, za metr čtvereční 1650 korun. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) je domluvena koupě pozemků s většinou majitelů. Pozemky by podle něj měly být vykoupeny do poloviny prosince.

Záměr výstavby nemocnice mají zastupitelé schvalovat zřejmě příští rok v březnu. Příprava projektu by měla trvat dva roky, stavba samotná asi tři až čtyři roky.

Vedení kraje počítá s tím, že do doby zahájení výstavby uspoří více než miliardu korun. Počítá s pomocí státu a plánuje použít také úvěrové zdroje. Stavba nemocnice v Malenovicích by měla stát 7,3 miliardy korun, rekonstrukce stávajícího objektu by stála podle odhadů 9,7 miliardy korun.

autor: pes
Spustit audio

Související