Stavbou nové nemocnice v Zlíně - Malenovicích ušetříme dvě a půl miliardy, tvrdí kraj. Ve staré mohou být byty

Nemocnice u Malenovic by bez DHP stála přes šest miliard korun. Výkup pozemků od desítek vlastníků přijde na zhruba dvě stě milionů.

Nová krajská nemocnice ve Zlíně-Malenovicích by byla o dvě a půl miliardy korun levnější než rekonstrukce a přístavby v současném areálu na Havlíčově nábřeží.

Dnes to na jednání se zastupiteli řekl lidovecký hejtman Jiří Čunek. Nemocnice u Malenovic by bez DHP stála asi šest miliard a sto milionů korun. Výkup pozemků od desítek vlastníků přijde na zhruba dvě stě milionů.

Na samotnou výstavbu, o které by měli zastupitelé hlasovat na začátku příštího roku, by si kraj chtěl přes miliardu během dvou let našetřit, upřesnil hejtman Jiří Čunek.

Nová krajská nemocnice má být ve Zlíně - Malenovicích. Stát bude až šest miliard korun

Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Kraj chce pro nemocnici v Malenovicích koupit pět hektarů, pozemek by tedy měl stát asi 100 milionů korun. Téměř sto let starý areál současné nemocnice Tomáše Bati už podle radních není ekonomické rekonstruovat. 

"Můžeme za 8,6 miliard korun 12 let rekonstruovat a dostavovat současný areál KNTB, který však má své úskalí a po provedených analýzách víme, že by to bylo ekonomicky neefektivní, nehledě na to, že je v záplavové oblasti a navíc nebude nemocnice nikdy postavená tak, jak se s ohledem na medicínu jednadvacátého století staví. Pak tady máme druhou variantu, kterou je výstavba Nové krajské Baťovy nemocnice v Malenovicích, která by mohla vyrůst na zelené louce za šest let a 6,1 miliardy korun," uvedl Čunek.

"Výhodou nové budovy bude nulový negativní dopad na fungování stávající nemocnice, protože by se stavělo úplně někde jinde, a pak by se zdravotnický provoz elegantně přestěhoval ze starého areálu do nového," uvedl člen přípravného výboru Martin Šamaj.

Výhodou umístění nové nemocnice v Malenovicích je podle kraje také lepší dopravní dostupnost, návaznost na dálnici i možnost letecké záchranné služby. "Již dnes víme, že Novou krajskou Baťovu nemocnici bychom stavěli s téměř 800 lůžky. Její dominantou bude centrální pavilon s centrálním příjmem, centrálním rozdělením pacientů a základním rozdělením na pohotovosti a operační sály," uvedl hejtman.

V současném areálu KNTB by po vybudování nové nemocnice mělo zůstat oddělení LDN a rehabilitace. Zbylou část areálu kraj plánuje prodat, mohly by tam být například byty. O využití areálu chce kraj jednat s městem Zlínem.

autor: pes
Spustit audio

Související