Čtyřikrát plus. Nemocnice v kraji jsou v zisku, nejvíc v Uherském Hradišti

Čtyři nemocnice zřizované Zlínským krajem hospodařily na konci letošního července se ziskem téměř sto osm milionů korun.

V kladných číslech jsou všechny nemocnice. 

Výsledky hospodaření se dnes zabývalo krajské zastupitelstvo.

Nejlepší hospodaření tradičně vykázalo Uherské Hradiště. Konkrétně jde o čtyřiapadesát milionů korun. Zlínská nemocnice byla v zisku asi dvacet šest, Vsetín sedmnáct a Kroměříž téměř jedenáct milionů korun, upřesnil dnes šéf krajských nemocnic Radomír Maráček. 

Nová krajská nemocnice má být ve Zlíně - Malenovicích. Stát bude až šest miliard korun

Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Kraj chce pro nemocnici v Malenovicích koupit pět hektarů, pozemek by tedy měl stát asi 100 milionů korun. Téměř sto let starý areál současné nemocnice Tomáše Bati už podle radních není ekonomické rekonstruovat. 

Ten považuje dosažené hospodářské výsledky za velmi dobré. "Ukazuje, že nemocnice jsou ekonomicky stabilní a navazujeme na rok předchozí, kdy všechny nemocnice byly v zisku, ale ne tak velkém," řekl Maráček.

Podle Maráčka se nemocnicím daří šetřit náklady společnými nákupy léků a materiálu, další úspory přináší provozní změny. "Víme, že máme ještě stále další rezervy. Ne všechny věci jsou úplně tak dotažené ekonomicky do souladu, abychom poskytovali špičkovou zdravotní péči za co nejlevnější finanční prostředky," uvedl Maráček.

autor: pes
Spustit audio

Související