Ve zlínské nemocnici bude nový urgentní příjem. Lidé už nebudou muset přemýšlet, na které oddělení zamířit

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně bude mít nový urgentní příjem. Cílem je koncentrovat akutní ambulantní péči na jednom místě.

Zrekonstruované prostory by měly pacientům začít sloužit příští rok v únoru. Vybudování nového urgentního bude nemocnici stát 11 milionů korun.

Všechny ambulance budou v přízemí budovy chirurgických oborů. "Zatímco dnes lidé musí přemýšlet, zda jít například na úrazovku, internu anebo pohotovost, které jsou každá na jiném místě, do budoucna přijdou s akutním problémem do jednoho prostoru," uvedla mluvčí Dana Lipovská.

Pacienta na recepci vyšetří sestra. "Změří mu základní vitální funkce, vyptá se ho na potíže a poté ho zařadí do jedné z ambulancí. Na jednom místě bude traumatologická, chirurgická, urologická, neurologická a interní ambulance včetně pohotovosti pro dospělé," uvedl primář oddělení urgentního příjmu nemocnice Michal Pisár.

Cílem je také oddělit akutní pacienty od těch, kteří přicházejí na kontrolu. "Zřídíme také expektační lůžka pro pacienty, kteří nemohou sedět v čekárně, mají velké bolesti a podobně. Budou v oddělených prostorách na monitorovaném lůžku a lékaři přijdou za nimi," uvedl primář.

Pacienti objednaní do chirurgických ambulancí na kontroly budou chodit do stejné budovy jako dosud, ale do třetího patra, které se nyní rekonstruuje. Specializované interní, kardiologické, urologické i neurologické ambulance zůstanou na svých místech.

Stavební práce v prostorách traumatologických a chirurgických ambulancí začnou na podzim, akutní péči však nejde nijak omezit, budou za plného provozu. 

Související