Zlínská nemocnice má nedostatek krve. Hledá dárce, ti tradiční odjeli na dovolenou

Zlínská krajská nemocnice má nedostatek krve, a to všech krevních skupin. Nedostatek způsobuje také odjezd tradičních dárců na dovolenou.

"Během prázdnin každoročně ubývá dárců krve, a tudíž i množství této nenahraditelné tekutiny ve zdravotnických zařízeních. Ve Zlínském kraji bývá situace nejhorší v Krajské nemocnici T. Bati především proto, že právě v letních měsících přibývá komplikovaných úrazů a poranění. Ty nejtěžší případy z celého kraje končí právě ve zlínské nemocnici," uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Nejvíce krve ve zlínské nemocnici spotřebují při operacích chirurgové, gynekologové, traumatologové či lékaři urgentního příjmu a ARO.

Když Ryzí Láska skutečně pomáhá. Pan Láska a pan Ryzí dnes darovali krev ve Zlíně společně

03519689.jpeg

Pan Ryzí, pan Láska a k tomu darování krve. Přesně tak to dnes vypadalo na transfuzní stanici krajské nemocnice ve Zlíně.

"Nemocnice potřebuje mít pořád zásoby krve, plazmy a dalších krevních preparátů. Průběh operačních výkonů není vždy předvídatelný, u těch komplikovaných se dávky krve často několikanásobně překračují," uvedl primář traumatologického oddělení Petr Menšík. Loni bylo ve zlínské nemocnici spotřebováno 17 848 transfuzních přípravků.

Lidé, kteří by chtěli darovat krev, musí být zdraví a být ve věku 18 až 60 let. Na transfuzní stanici zlínské nemocnice mohou přijít v pondělí, středu, čtvrtek a pátek ráno od 06:00 do 09:00, v úterý mimo svátky od 13:00 do 16:00.

"Prvodárci s sebou musí mít zdravotnickou dokumentaci nebo výpis o zdravotním stavu od svého ošetřujícího lékaře," uvedla mluvčí. Informace včetně případných omezení jsou na webových stránkách nemocnice.

autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související