Bude se čekat na stamiliony z evropských dotací. Spojení nemocnic ve Zlíně, Hradišti, Vsetíně a Kroměříži se o rok posune

Zdravotnickou koncepci navrhující fúzi nemocnic do jedné akciové společnosti budou zastupitelé schvalovat v pondělí.

Fúze nemocnic Zlínského kraje do jedné akciové společnosti se o rok odkládá, hejtmanství chce na ni získat stamiliony korun z evropských dotací   

Sloučení čtyř krajských nemocnic ve Zlínském kraji do jedné akciové společnosti by se mělo uskutečnit na začátku roku 2020. Podle původních plánů k němu přitom mělo dojít už příští rok.

Podle lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka ale odložení fúze způsobilo zdržení evropských programů, ze kterých by nemocnice mohly získat peníze na sjednocení svých systémů. Hejtmanství chce na speciální počítačové aplikace získat z dotací přes tři sta milionů korun.

Čtyři krajské nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži by se měly po fúzi sloučit v jednu akciovou společnost.

 Cílem změn je podle hejtmana vyšší ekonomická efektivita nemocnic i lepší péče pro pacienty. Někteří zastupitelé i lékaři však koncepci kritizují, v kraji kvůli tomu vzniklo několik petic.

 

autor: pes

Související