Starostové o nemocnicích v Uherském Hradišti, Vsetíně, Zlíně a Kroměříži: Máme pochybnosti, komunikace nebyla dobrá

30. duben 2018 14:20

Komunikace od kraje týkající se nemocnic nebyla dobrá, shodují se primátor Zlína a starostové Uherského Hradiště, Kroměříže i Vsetína. A rozpaky budí u některých představitelů měst i chystané spojování nemocnic.

Čtyři krajské nemocnice ve Zlínském kraji by se měly po fúzi od 1. ledna příštího roku sloučit v jednu akciovou společnost.

Podle lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka je cílem vyšší ekonomická efektivita i lepší péče pro pacienty. Krajští zastupitelé budou mít schvalování fúze na programu na konci června s tím, že konečné rozhodnutí padne v listopadu. Vedení si chce počkat na novou úhradovou vyhlášku, která vejde v platnost až na konci října.

Starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS) ale v pořadu Co vy na to uvedl, že o výhodnosti spojení nemocnic přesvědčený není. Podle něj může takový krok poškodit uherskohradišťskou nemocnici, která je nejziskovější.

"Dobré je, že se řeší zlínská nemocnice, to je černá díra na peníze. U spojení nemocnici ale neznáme všechny data, nevíme, kolik to bude stát, jak to bude fungovat," říká Blaha.

S ním souhlasí i nezávislý starosta Kroměříže Jaroslav Němec. "Nelíbí se nám slučování nemocnic. chtěli bychom, aby Kroměřížská nemocnice zůstala samostatná," říká Němec.

Podle něj kraj musí řešit nedostatek lékařů a sester. "Lékaři jsou oslovování z jiných krajů, na některých oddělení už zdravotnický personál chybí. Zdravotníci musí mít jistotu," říká Němec.

Miroslav Adámek (STAN), primátor Zlína, je přesvědčený že kraj změny v nemocnicích špatně představoval a to vedlo k různým dohadům. "Jsem rád, že diskuse bude trvat delší dobu. Pozitivní je, že se hospodaření nemocnic zlepšilo a na koncepci se podílí i lékaři," řekl Adámek.

Jiří Růžička (KDU – ČSL), starosta Vsetína, uvedl, že je dobře, že se koncepce věnuje také ambulantní péči a krizovým bodům v jednotlivých nemocnicích.

Společně s dalšími představiteli velkých měst je přesvědčený, že nová nemocnice, kterou chce stavět kraj, musí být ve Zlíně. A její výstavbu by měl platit kraj.

Výstavba nového centrálního příjmu s interním oddělením má stát asi čtyři miliardy korun. Zatím není jasné, kde vlastně bude nová nemocnice stát. Lidovecký hejtman Jiří Čunek potvrdil, že nová budova bude stát ve Zlíně, místo ale zatím neupřesnil.


 

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související