Krajské nemocnice s jedním vedením a společnými lůžky? Má to nevýhody pro pacienty i zdravotníky, říkají lékaři

14. duben 2018 07:45

Kraj zvažuje vytvoření holdingu z nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži s jedním představenstvem a jednotným identifikačním číslem organizace.

„Přináší to úsporu v nákupu služeb a logistiky. A přinese zvýšení kvality zdravotní péče,“ říká šéf krajských nemocnic Radomír Maráček.

To ale kritizuje kroměřížský chirurg a předseda Okresní lékařské komory Jaroslav Novák. „Pro personál by to mohlo znamenat to, že lidé by bez souhlasu mohli pracovat v různých zdravotnických zařízeních,“ říká Novák.

Podle něj by se tak třeba mohlo stát, že v případě nedostatku sester například ve Vsetíně by mohly do nemocnice přijít sestry z Uherského Hradiště. A to bez jejich souhlasu.

Boj o zdravotnictví vrcholí. Protestují lékaři, veřejnost i starostové, hejtman to považuje za předvolební kampaň

Krajská nemocnice ve Zlíně

Vedení Zlínského kraje už příští týden zveřejní zásadní plán, podle kterého se budou rušit, slučovat nebo stavět nová oddělení v nemocnicích.

Novákovi přínosný nepřijde ani návrh na společný lůžkový fond. A to buď chirurgických oborů tedy ortopedie, urologie a chirurgie, nebo interních. Ten by slučoval neurolgii, plicní a internu.

Podle Nováka je taková snaha vedená pouze ušetřením peněz za lékaře. Sloužil by totiž pro každý společný lůžkový fond jenom jeden.

Šéf krajských nemocnic Radomír Maráček ale připomíná, že v uherskohradišťské nemocnici už společný lůžkový fond chirurgických oborů funguje a problémy to nepřináší. Společný lůžkový fond je podle Radomíra Maráčka i ekonomicky výhodnější. „Využití lůžek je mnohem vyšší,“ říká.

autor: pes
Spustit audio

Související