Zdravotnický výbor nedoporučuje schválit nový systém fungování nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži

21. červen 2018 11:01

Výbor pro zdravotnictví zastupitelstva Zlínského kraje nedoporučuje ke schválení koncepci rozvoje zdravotnictví. Hlasovat by se o ní mělo už 25. června.

Podle lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka ale záporné stanovisko nic na textu koncepce nezmění. Zdravotní výbor formuloval své výtky do osmi bodů.

Podle jeho předsedy Michala Filipa z hnutí ANO například koncepce neobsahuje analýzu současného stavu a nedostatečně vysvětluje výhodnost chystané fúze nemocnic do jednoho subjektu.  

Zdravotnickou koncepci navrhující fúzi nemocnic do jedné akciové společnosti budou zastupitelé schvalovat v pondělí.

Cílem změn je podle hejtmana vyšší ekonomická efektivita nemocnic i lepší péče pro pacienty. Někteří zastupitelé i lékaři však koncepci kritizují, v kraji kvůli tomu vzniklo několik petic.

Někteří kritici podle Čunka argumentovali tím, že fúze bude drahá, protože se musí ocenit veškeré majetky nemocnic, a bude trvat dlouho. "Podle zákona je to tak, že pokud je jeden majitel všech fúzovaných akciových společností, tak se odhady nedělají," uvedl hejtman.

autor: pes
Spustit audio

Související