Když Ryzí Láska skutečně pomáhá. Pan Láska a pan Ryzí dnes darovali krev ve Zlíně společně

Pan Ryzí, pan Láska a k tomu darování krve. Přesně tak to dnes vypadalo na transfuzní stanici krajské nemocnice ve Zlíně.

A navíc to bylo v den, kdy se připomíná Světový den dárců krve.

Stanislav Láska a Luboš Ryzí dnes natáhli levou ruku k odběru krve téměř v jeden čas. Oba se znají, pracují dokonce v jedné firmě. Spolu ale krev nikdy nedarovali.

„Párkrát jsme spolu byli, ale na pivo. Tady jsme se sešli poprvé,“ říká Stanislav Láska. „Nikdy jsme naše jména nespojovali. Ani kolegové v práci si toho nevšímají,“ dodává Luboš Ryzí.

Zástupkyně primářky transfuzní stanice ve Zlíně Markéta Vajdáková říká, že jí chytlavé spojení Ryzí Láska v souvislosti s darováním krve utkvělo v hlavě už dávno. „Ale v jednu chvíli se potkali až dnes,“ dodává.

Hledají se noví dárci krve. Současní stárnou, mladí se nehrnou

Krevní transfuze (ilustrační foto)

Dárci krve stárnou a mladí nepřibývají zdaleka tak rychle, jak by nemocnice potřebovaly. Nepomáhají ani různé akce, které mají darování krve zatraktivnit.

A spojení jmen a práce v otrokovickém Barumu není jediné, co mají oba dárci společné. Oba muži mají pětatřicet let.

A Luboš Ryzí přišel dnes darovat krev také po pětatřicáté. Stanislav Láska byl na transfúzní stanici po dvacáté čtvrté.

Světová zdravotnická organizace vyhlásila 14. červen Světovým dnem dárců krve. Poprvé to bylo v roce 2003. Je poděkováním všem, kteří krev darují a zachraňují životy po celém světě. V průměru každý člověk dostane za život čtyřikrát transfúzi a dvanáctkrát preparát z krve.

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by v Česku mělo být dárců asi čtyři sta tisíc. Data Českého červeného kříže z roku 2015 ale mluví o zhruba tři sta padesáti tisících. Navíc od roku 2010 postupně dárců ubývá.

autor: pes
Spustit audio

Související