Hejtman Čunek vysvětluje, proč chce nový areál v Malenovicích. Baťova nemocnice bude stará i po opravách za miliardy.

2. listopad 2018

Hejtman nepočítá s tím, že by zastupitelé nechtěli koupit pozemky pro novou nemocnici.

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek je přesvědčený o tom, že se nová krajská nemocnice musí postavit na pozemcích ve Zlíně – Malenovicích. 5. listopadu budou o nákupu pozemků v této lokalitě hlasovat krajští zastupitelé.

„Nepočítám s tím, že by zastupitelé s nákupem pozemků nesouhlasili, je to holý nesmysl,“ říkal Čunek v pořadu Co vy na to.

Stavbou nové nemocnice v Zlíně - Malenovicích ušetříme dvě a půl miliardy, tvrdí kraj. Ve staré mohou být byty

Prezentace stavby nové nemocnice v Malenovicích

Nemocnice u Malenovic by bez DHP stála přes šest miliard korun. Výkup pozemků od desítek vlastníků přijde na zhruba dvě stě milionů.

Podle něj je výhodné novou nemocnici v Malenovicích stavět, bude to levnější a pro pacienty jednoznačně přívětivější. „Když opravíme starou nemocnici, bude to trvat dvanáct let, stát až o dvě miliardy víc a pořád to bude stará nemocnice,“ vysvětluje Čunek.

Ten chápe, že lidé mají ke stávající nemocnici emotivní vztah. „Taky jsem se tam narodil. Ale do nemocnice nechodíme na rekreaci, ale léčíme se v ní,“ říká Čunek.

Nová nemocnice má vyrůst na sedmnácti hektarů pozemků, které vlastní 49 lidí a organizací. Podle Čunka většina z nich přislíbila prodej a to za cenu 1650 korun za metr čtvereční. „Nebude jednat ani o nižší a ani o vyšší ceně,“ říkal Jiří Čunek.

Kraj chce šest miliard korun (bez DPH) na výstavbu nové nemocnice vzít jak ze svých zdrojů (asi jednu miliardu korun), tak z úvěru. To znamená minimálně patnáct let zadlužení. „Určitě budeme přemýšlet, kde peníze v rozpočtu nevydávat. Na druhou stranu, rekonstrukce stávající nemocnice by byla dražší a už naši předchůdci si na zahájení prací chtěli vzít úvěr,“ dodává Čunek.

Projektanti nyní řeší, jak to bude s městskou dopravou do Malenovic i okolím nemocnice. Podle hejtmana bude výhodné využít plánované rekonstrukce železniční trati z Otrokovic do Vizovic a umožnit lidem vysednou přímo u areálu nemocnice.

Hejtman v rozhovoru také uvádí, že se do nové nemocnice přesunou všechna oddělení mimo léčebny dlouhodobě nemocných. A v areálu staré nemocnice by mohly být jak penziony pro seniory, tak byty. „Zlín má nedostatek pozemků na bytovou výstavbu,“ řekl Čunek.

Pokud vše půjde hladce, může se začít stavět za dva roky. „Když by vše vycházelo, tak by nová nemocnice mohla fungovat do čtyř let. Jinak jsme si dali termín na šest let,“ dodává Jiří Čunek.

autoři: Saskia Mišová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související