Nemocnice nové generace, Velké kino či opravy zlínského zámku. Kraj a Zlín se uchází o stamiliony od státu

Zlínský kraj poslal do národního investičního plánu 771 projektů.

Zlínský kraj a obce z tohoto regionu poslaly do Národního investičního plánu 771 projektů, z nichž 69 přesahuje svou výší hodnotu 50 milionů korun.

Zásadní objem peněz by měl z pohledu kraje jít do výstavby nové zlínské nemocnice nebo modernizace železniční trati z Otrokovic do Vizovic na Zlínsku. Co všechno se nakonec podařilo do Národního investičního plánu prosadit, zatím zástupci kraje nevědí. ČTK to řekla mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

Výstavba nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích dostala zelenou. Krajští zastupitelé schválili nákup pozemků

Krajská nemocnice ve Zlíně

Za 180 000 metrů čtverečních pozemků v Malenovicích by měl kraj dát asi 300 milionů korun.

"Největšími projekty, které byly z naší strany dodány pro národní investiční plán, jsou Nemocnice nové generace Zlín a Modernizace a elektrizace trati Otrokovice - Vizovice, které jsou v řádu miliard korun. V tuto chvíli stále čekáme na sestavený národní investiční plán, abychom mohli zkontrolovat, co z našich podkladů bylo do tohoto plánu a jakým způsobem zapracováno," uvedla Kousalová. Výstavbu zmiňované nové nemocnice ve Zlíně přitom zatím krajští zastupitelé neschválili.

Město Zlín jako jediné z regionu zasílalo na ministerstvo pro místní rozvoj seznam projektů včetně požadovaných informací zvlášť.

Podle mluvčího magistrátu Zdeňka Dvořáka mezi nimi figurovaly například plánovaná revitalizace náměstí Míru v centru krajského města, rekonstrukce Velkého kina, úprava zlínského zámku včetně přilehlého sadu Svobody nebo nová třídírna odpadů v areálu skládky Suchý důl. "Nemáme k tomu ale žádnou zpětnou vazbu, nevíme, které projekty byly do národního investičního plánu zařazeny," uvedl na dotaz ČTK Dvořák.

Národní investiční plán vlády zahrnuje pro léta 2019 až 2030 přes 17. 00 projektů za 3,45 bilionu korun. Na setkání lídrů českého stavebnictví to v pondělí řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Období chce vláda rozdělit na dvě části. V té první do roku 2022 zahrnula do programu projekty za 1,226 bilionu korun. "Teď to budeme analyzovat. Musíme stanovit priority a najít na to peníze," uvedl Babiš. Kabinet podle něj sestaví Radu vlády pro veřejné investování a při ministerstvu pro místní rozvoj vytvoří státní expertizu, která bude odpovědná za koordinaci přípravy projektů.

zdroj: ČTK

Související