Jako krabice od bot. Vnější vzhled Velké kina zůstane zachovaný

17. leden 2018

Oprava Velkého kina ve Zlíně stále čeká na vyjádření památkářů. Vnější vzhled budovy, který připomíná krabici od bot, by měl zůstat zachovaný. Opravovat se bude i Baťův mrakodrap.

Do poloviny roku tak rozhodnou památkáři o podobě rekonstrukce Velkého kina ve Zlíně. Oprava bude stát desítky milionů korun, doplnil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Město Velké kino uzavřelo předloni v únoru, protože statický posudek řekl, že je v havarijním stavu a mohlo by se zřítit. Šlo především o to, že nosníky, které jsou dlouhé přes třicet metrů a nepodpírá je žádný sloup, což byla v době výstavby rarita, jsou přetížené.

„Uškodily jim nevhodné zásahy či nekvalitně a neodborně provedené sváry,“ řekl tehdy šéf odboru realizace investičních akcí radnice Leopold Bednařík.

Magistrát se s památkáři shodl na zachování vnější podoby kina.

„Vypadá to, že nám doporučí zachovat v co největší míře původní kovovou konstrukci velkého kina s tím, že zároveň vznikne nová konstrukce, jenž umožní objekt modernizovat a následně využívat víceúčelově. Co se týká vnějšího vzhledu budovy, tak jsme s památkáři zajedno, že je potřeba, aby byla zachována krabice od bot, tedy současný vzhled,“ uvedl Dvořák. 

Funkcionalistickou stavbu architekta Františka Lydie Gahury nechala v roce 1932 postavit firma Baťa. Před uzavřením šlo o jeden z největších kinosálů v zemi.

Opravovat se bude i další budova z baťovské éry Zlína. Zlínský kraj chce do konce roku opravit části svého sídla, Baťova mrakodrapu. Obnovu potřebují zejména výtahy, vstup do objektu či elektrorozvodna. Práce jsou naplánovány na druhou polovinu roku, kraj chce žádat o evropskou dotaci, projektovou dokumentaci musí zpracovat do konce dubna

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek

Související