Uherské Hradiště má nemocnici 21. století. Nové interní oddělení za 345 milionů nabízí akutní péči pod jednou střechou

Pavilon interních oborů je krčky spojený s předním chirurgickým pavilonem.

V uherskohradišťské nemocnici otevřeli nový pavilon interních oborů.

Sedmipodlažní budova přináší pacientům vyšší komfort, jako například pokoje s jedním nebo dvěma lůžky. Výstavba objektu za zhruba 345 milionů korun trvala zhruba devatenáct měsíců.

Pavilon interních oborů je krčky spojený s předním chirurgickým pavilonem. V něm se léčí už přes čtyři roky. 

Na staré interně leželi pacienti na pětilůžkových pokojích, V nové budově jsou většinou dvoulůžkové a jenom několik tří a jednolůžkových pokojů.

"Nová budova je díky dvoupodlažnímu spojovacímu krčku napojená na centrální objekt chirurgických oborů i na budovu plicního oddělení. Díky tomu tak bude možné pacienty velmi snadno převážet bez toho, aniž bychom je vystavovali nepříznivým povětrnostním podmínkám. To samozřejmě usnadní život i našemu personálu," uvedl Sládek.

Do podzemního a sedmého podlaží se pacienti nedostanou. V podzemí jsou šatny personálu, lékařské pokoje, primariáty a technické místnosti. Je tam také strojovna potrubní pošty, která propojí celkem čtyři budovy v nemocničním areálu. 

První nadzemní patro nabídne interní ambulance, včetně těch odborných, tedy endokrinologii, diabetologii, kardiologii nebo revmatologii.  Druhé až čtvrté patro pak obsahuje tři endoskopické sály, dospávací pokoje, sonografii, rentgen a lůžkovou část interny s kapacitou 111 lůžek.

Páté patro je plně vyhrazené pro dětské oddělení. V posledním, sedmém podlaží jsou strojovny vzduchotechniky a chlazení.

Nový pavilon interních oborů bude uherskohradišťská nemocnice splácet osmnáct let. 

Do uvolněného objektu interny se na čas přestěhuje plicní, neurologické a onkologické oddělení a budova B, ve které oddělení sídlí, se bude rekonstruovat. Práce by měly být hotovy v roce 2021, poté by měla být opravena i budova staré interny, umístěna do ní budou lůžka následné péče, lůžka ošetřovatelská, zdravotně sociální středisko i rehabilitace. "V roce 2024 by měla být nemocnice kompletně zrekonstruovaná nebo nová," uvedl Sládek.

autor: pes

Související