Nemnout si oči, nesahat na obličej a větrat. Jedny z účinných prevencí před virózami a chřipkou

27. listopad 2019

Ve Zlínském kraji je momentálně nemocných respiračními a virovými chorobami nejvíce malých dětí do pěti let věku. V případě nachlazení by rodiče měli dítě určitě nechat doma.

Přibývá dětí s kašlem, nachlazením a virózami. Třeba u předškoláků se za minulý týden zvedla ve Zlínském kraji nemocnost zhruba o čtvrtinu a roste i u školáků. Potvrdila to v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín ředitelka krajské hygienické stanice Eva Sedláčková.

Konec roku bývá takovým klasickým obdobím respiračních onemocnění. Dá už se mluvit o epidemii?

V současné době se ještě o epidemii hovořit nedá. Celková nemocnost akutními respiračními onemocněními činila ve 47. týdnu ve Zlínském kraji 1069 nemocných na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost je u dětí do pěti let s hodnotou 3406 nemocných na sto tisíc obyvatel. Nemocnost odpovídá hodnotám charakteristickým pro toto roční období

Nachlazení vs chřipka

Je výskyt onemocnění závislý na počasí? A můžete osvětlit jak?

Počasí průběh infekcí a virových onemocnění nijak výrazně neovlivňuje. Jejich výskyt je vázán na sezónnost. Infekce se šíří především v kolektivech a to především kapénkami v přímém kontaktu s nemocným.

Měli by rodiče nechávat děti s nachlazením doma? A jak poznáme ten okamžik, kdy už to není na cestu do školy a je lepší navštívit lékaře?

Určitě by měli nechávat rodiče nemocné děti doma. Ten okamžik pozná každý rodič – dítě je nachlazené, unavené, mívá lesklé oči, kašel, může mít rýmu a celkově není v pořádku.

Jakou doporučujete prevenci?

V období zvýšeného výskytu akutních respiračních onemocnění je nezbytné si často mýt ruce, popřípadě používat dezinfekční gely na ruce na alkoholové bázi. Riziko přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů lze také snížit tím, že se nebudeme dotýkat rukama obličeje a mnout si oči. Důležitý je také dostatečný spánek. Dbát na přiměřenou fyzickou aktivitu a otužování. Je také vhodné jíst pestrou stravu a zvýšit přísun vitaminů, a to zejména v přirozené formě. Doporučuje se také často a krátce větrat místnosti. Nyní je vhodná doba pro očkování, které je tou nejlepší ochranou proti onemocnění chřipkou.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související