Výlet za tučňáky, větší výzdoba i umělé kluziště. Města v regionu chystají na předvánoční čas řadu novinek

25. listopad 2019 09:34

Větší světelnou výzdobu, nové prvky na vánočních trzích včetně používání recyklovatelných kelímků nebo bohatší program nabídne v předvánočním čase řada měst ve Zlínském kraji.

Například Zlín letos prodlouží vánoční trhy, proti loňsku potrvají o čtyři dny déle, řekl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer. „Začneme o den dříve a trhy potrvají až do Štědrého dne. Několik stánků bude na náměstí až do Nového roku,“ uvedl Melzer. Letošní novinkou v kulturním programu budou třídenní Starobylé Vánoce, které představí staré vánoční zvyky, jako třeba lití olova. Trhy začnou 30. listopadu.

Ve Valašském Meziříčí zpříjemní lidem pobyt na trzích nové kryté posezení s ohřívači. „Největší novinkou však jistě bude zavedení dvouvrstvých papírových kelímků s vánočním potiskem na teplé i studené nápoje u všech prodejců občerstvení. Recyklovatelné kelímky letos nahradí jednorázové plasty a vhodně tak doplní plechové hrnečky s vánoční tematikou, které budou stejně jako loni k dostání za 100 korun ve stáncích s občerstvením,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková (ANO).

Čtěte také

Nedaleký Rožnov pod Radhoštěm bude mít poprvé své adventní hrníčky. „Legendární takzvané plecháčky nechalo město vyrobit ve dvou barevných variantách a celkem ve čtyřech vánočních motivech,“ uvedl zástupce radnice Marek Havran. Uherské Hradiště letos zavede na adventním trhu vratný systém kelímků a hrnků, důvody jsou ekologické.

„Sekundárně ale věříme, že i zákazníci ocení zvýšení úrovně konzumace, kdy díky pevnému tvaru bude samotná manipulace s nápoji komfortnější a v případě horkých nápojů i bezpečnější,“ uvedl místostarosta Ivo Frolec (KRUH). Lidé si mohou také koupit nové keramické hrnky s motivem kostela Sv. Františka Xaverského.

Po loňském výletu do Doby ledové chystáme i letos zajímavé téma, které překvapí, pobaví, vytvoří kulisu i originální fotokoutek - pozveme přítomné na dalekou cestu, tentokrát za tučňáky.
Pavel Zrna, vedoucí městského odboru kultury a cestovního ruchu Kroměříž

V Kroměříži bude adventní jarmark na Velkém náměstí, program nabídne i tamní dům kultury netradičně ve svých prostorách a v okolí. Předvánoční program ve městě bude pokračovat Adventem na radnici od 13. do 22. prosince. „Po loňském výletu do Doby ledové chystáme i letos zajímavé téma, které překvapí, pobaví, vytvoří kulisu i originální fotokoutek - pozveme přítomné na dalekou cestu, tentokrát za tučňáky,“ uvedl vedoucí městského odboru kultury a cestovního ruchu Pavel Zrna.

Vsetínské Veselé vánoční hody nabídnou od 16. do 21. prosince kromě jarmarku také řadu koncertů, poprvé bude ve městě umělé kluziště.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související