Zpět k papírovým jízdenkám. Zlínský kraj bude jediný v Česku, kde nezaplatíte jízdné po regionu online

20. listopad 2019

Zlínský kraji 15. prosince zavede změny v regionální dopravě. Sjednotí se jízdné pro vlaky i autobusy, nebude jej však možné platit online nebo nahrát na IN-Kartu ČD.

Původně to měl být plnohodnotný integrovaný dopravní systém, kdy by cestující po celém Zlínském kraji cestovali na jednu čipovou kartu po regionu u všech příměstských i městských dopravců. Jenže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Zlínskému kraji zrušil tendr na autobusové dopravce, hejtmanství tak muselo udělat řadu ústupků a změn v původních plánech.

Od karet a aplikací zpět k papíru a drobným

Změny v regionální dopravě nastanou od neděle 15. prosince. Podle náměstka hejtmana Zlínského kraje pro dopravu Pavla Botka (KDU-ČSL) bude změn několik. „Především se objeví v regionu noví dopravci,“ zmínil. V železniční dopravě přibude společnost Arriva vlaky a s novými dopravci se svezou i cestující autobusy. „Na Valašskokloboucku a Luhačovicku to bude nově také skupina Arriva a na Valašsku se objeví také BusLine,“ vyjmenoval náměstek.

Nejvýraznější změna bude podle něj v ceně jízdného. „Tu sjednotíme. V celém kraji bude její výše mezi dopravci autobusovými i železničními stejná,“ uvedl Botek. Ale změní se i nákup jízdenek. „Na přechodnou dobu, než se nám povede zavést plnohodnotný integrovaný dopravní systém, to bude pouze jízdenka papírová,“ dodal.

Čtěte také

Placení jízdného se tak výrazně změní například pro držitele IN-Karet Českých drah, na které si elektronicky nahrávali a nakupovali jízdenky. „Nemáme v tuto chvíli dohodu o tom, že by tarif Českých drah byl uznáván na těch vnitrokrajských relacích v rámci Zlínského kraje. To je právě dopad na ty cestující, kteří mají naši IN-Kartu. Ti na ni budou moci normálně cestovat, pouze pokud pojedou ze Zlínského kraje nebo do Zlínského kraje,“ upřesnil ředitel pro regionální dopravu Českých drah Jiří Ješeta.

Já jsem ale optimista a věřím, že od ledna roku 2021, nejpozději od roku 2022 se moderního cestování veřejnou dopravou dočkají i lidé ve Zlínském kraji.
Pavel Botek (KDU-ČSL), náměstek hejtmana

Cestující, kteří IN-Karty vlastní a využívají je především pro cestování po kraji, tak budou mít možnost ji vrátit. „Pokud se tak cestující rozhodne, tak my budeme vracet poměrnou část té zaplacené vstupní ceny,“ potvrdil Ješeta. Cestující o náhradu může podle něj požádat na kterékoli pokladně Českých drah i mimo Zlínský kraj. Jiří Ješeta zároveň potvrdil, že Zlínský kraj bude jediným v celé České republice, kde nebude možné zakoupit jízdenky online.

To by se mělo změnit se zavedením plnohodnotného integrovaného dopravního systému ve Zlínském kraji. „My jsme připravovali jeho spuštění teď od prosince. Ale ta kauza, kdy musíme vyčkat rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, nám to znemožnila. Já jsem ale optimista a věřím, že od ledna roku 2021, nejpozději od roku 2022 se moderního cestování veřejnou dopravou dočkají i lidé ve Zlínském kraji,“ věří náměstek hejtmana Pavel Botek.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu nebo přiloženém audiosouboru.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související