Na 97 kilometrech silnic ve Zlínském kraji v zimě sypače nepotkáte. Víme, na kterých úsecích si dát pozor

10. listopad 2019 12:30

Podle Ředitelství silnic Zlínského kraje jde o místa s malým dopravním významem a jsou opatřena dopravními značkami, které řidiče na neudržovaný úsek předem upozorní.

Ve Zlínském kraji se nebude v zimě udržovat 97 kilometrů silnic nižších tříd. Místa s malým dopravním významem jsou opatřena dopravními značkami, které řidiče na neudržovaný úsek předem upozorní. Zimní údržbu vozovek druhé a třetí třídy zajišťují jednotlivé okresní správy a údržby silnic (SÚS). Spolu se společností AVE CZ odpadové hospodářství budou mít na starost i údržbu silnic prvních tříd a dálnice D55. Ve srovnání s minulou zimou nenastávají v zimní údržbě žádné podstatné změny.

Úseky bez zimní údržby na Zlínsku

Údržbu krajské silniční sítě, tedy 1675 kilometrů silnic nižších tříd, obstarají SÚS Kroměřížska, Slovácka, Zlínska a Valašska. Na zimu mají podle zástupce Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) Vojtěcha Cekoty připraveno ve skladech 12 706 tun posypové soli a 18 300 tun kamenné drti. Právě ŘSZK silnice druhých a třetích tříd v kraji spravuje.

Úseky bez zimní údržby na Vsetínsku

O údržbu vozovek nižších tříd se v zimě postará 62 sypačů, 76 traktorových radlic, 40 nakladačů a 13 kusů těžké techniky, jako jsou například sněhové frézy. Celkem 756 kilometrů silnic nižších tříd budou silničáři udržovat solením, 919 kilometrů kamennou drtí. „Při maximálním nasazení může být do zimní údržby silnic zapojeno až 308 pracovníků,“ uvedl Cekota.

Úseky bez zimní údržby na Uherskohradišťsku

Uplynulá zima 2018/2019 stála ŘSZK 110,5 milionu korun, o rok dříve to bylo 92,4 milionu korun. Průměrné náklady na zimní údržbu silnic druhých a třetích tříd se ve Zlínském kraji pohybují kolem 90 milionů korun. Na dálnici D55 a 382 kilometrech silnic prvních tříd v regionu bude zajišťovat zimní údržbu pražská společnost AVE CZ odpadové hospodářství ve spolupráci s jednotlivými SÚS.

Úseky bez zimní údržby na Kroměřížsku

Podle mluvčí AVE CZ Pavly Iváckové bude mít konsorcium k dispozici asi 500 tun kamenné drti a nejméně 9841 tun posypové soli. "Smlouva nám ukládá minimální množství 6410 tun soli, ale na našich skladech máme již nyní o něco větší zásoby, protože se snažíme udržovat vždy rezervu," uvedla Ivácková.

O údržbu dálnice a silnic prvních tříd v regionu se v zimním období postará 31 sypačů, 26 traktorových radlic, tři sněhové frézy a tři šípové pluhy.

Společnost AVE CZ v konsorciu s dalšími firmami vyhrála tendr na zimní a letní běžnou údržbu silnic prvních tříd a dálnic ve Zlínském kraji na období let 2017 až 2025. Celková hodnota zakázky činí 456 milionů korun bez DPH. Náklady na zimní a letní údržbu silnic prvních tříd a dálnice D55 v regionu přesáhly od listopadu minulého roku do března letošního roku 37,2 milionu korun.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související