Zlínu se podařil odkup stadionu. Velké výzvy ale před magistrátem ještě stojí. Opravy tržiště, kina a další

8. listopad 2019

Rok od komunálních voleb Český rozhlas Zlín zmapoval ve všech okresech Zlínského kraje, co se novým, někde i staronovým vedením měst podařilo, a co ne.

Už téměř rok vládnutí. Tolik má za sebou rada města Zlína. Daří se zlínským radním plnit cíle, které si předsevzali? Situaci v krajském městě zmapoval redaktor Lukáš Veselý.

Jaké strany a hnutí radu ve Zlíně tvoří?

Radu města tvoří v tomto volebním období, tedy od roku 2018 ANO 2011, STAN, KDU-ČSL, ODS a Piráti. Právě tyto strany a hnutí vytvořily na zlínské radnici koalici. Před loňskými Vánoci zlínští radní jednomyslně odhlasovali i své programové prohlášení.

Jaké priority z něj vyplývají?

Čtěte také

Tak třeba investiční priority. Radní před rokem slíbili, že zadají architektonicko-urbanistickou studii na strategická území města, jako je plocha pod Sportovní halou a plocha po „torzu“ na Jižních Svazích. Slíbili, že zahájí rekonstrukci tržiště Pod kaštany, parku za divadlem, opravu Velkého kina, nebo fotbalového stadionu Letná a dalších sportovišť. Primátor Zlína Jiří Korec z ANO už loni řekl, že programové prohlášení vychází svým formátem z toho pro roky 2014 až 2018. Radní ale to aktuální programové prohlášení podle Korce doplnili o konkrétní věci, které jsou pro nynější volební období reálné.

Daří se radním ve Zlíně na projektech pracovat?

Tak například fotbalový stadion. Ten přejde bezúplatně do majetku města, což před několika dny schválili zastupitelé. Dosavadní vlastník, Sportovní kluby Zlín totiž neměl dostatek peněz na rekonstrukci. Podle primátora Jiřího Korce z hnutí ANO teď město do oprav fotbalového stadionu investuje zhruba šest milionů korun.

Architektonickou soutěž vypsalo město na budoucí podobu Velkého kina, což byla další z priorit. Zájemci se do soutěže, která by měla určit budoucí podobu objektu, měli hlásit do 29. října. Samotná realizace oprav, ta je zatím ve hvězdách.

Dál je ale vedení radnice v opravou zlínského tržiště pod kaštany. Radnice už vytipovala náhradní plochy, kam se tržiště po dobu oprav přesune. Ve hře jsou lokality na parkovišti u bývalého Ria nebo u Velkého kina. Lidem by podle radnice ve Zlíně mohlo zrekonstruované tržiště Pod kaštany sloužit od roku 2021. Oprava tržiště má stát zhruba 40 milionů korun.

autoři: Veronika Žeravová , Lukáš Veselý
Spustit audio

Související