Ambiciózní sliby se zatím na Valašsku daří plnit jen pozvolna. Vsetínem cloumá kauza chystané spalovny

6. listopad 2019

Rok od komunálních voleb Český rozhlas Zlín zmapoval ve všech okresech Zlínského kraje, co se novým, někde i staronovým vedením měst podařilo, a co ne.

Přibližně rok vládnutí mají za sebou nově zvolené rady měst na Vsetínsku. Strany a hnutí v Rožnově pod Radhoštěm, Valašském Meziříčí a Vsetíně vstupovaly do komunálních voleb s ambiciózními programy. Zatímco někde už na plnění slibů pracují, jinde zatím zůstávají plány jen papíře. Situaci ve městech na Valašsku zmapoval redaktor Roman Verner.

Jak si tedy rok po volbách radnice na Valašsku stojí?

Vedení všech tří radnic, mají jedno společné. Po volbách se tam příliš nezměnilo. Drobnou změnu zaznamenali jen ve Vsetíně, kde podepsali koaliční smlouvu vítězní lidovci s hnutím STAN a nově také s hnutím ANO. Hned po volbách tam mohli pokračovat v započatých projektech, zejména v přípravě rekonstrukce nádražního prostoru. Po roce vládnutí je hotové podzemní parkoviště před nádražím a dokončené jsou i opravy zimního stadionu. Co se naopak z programu realizovat nedaří, je zlepšení dopravy na vsetínský Sychrov. Radnice tam ještě loni zvažovala lanovku nebo mikrobusy. Řešení, jak přepravit lidi z centra do sídliště nad městem, se ale zatím nenašlo. Na papíře taky zůstávají protipovodňová opatření na řece Bečvě. Příprava projektu je prý podle starosty Růžičky z KDU-ČSL náročnější, než vedení města předpokládalo. Aktuální téma ve Vsetíně je také připravovaná spalovna odpadu místní části Luh. Ta je prozatím pozastavena.

Čtěte také

Posuneme se o pár kilometrů dále, tedy do Valašského Meziříčí. Jak plní své sliby tamní radnice?

Ve Valašském Meziříčí se po volbách domluvilo vítězné ANO na koalici s lidovci. Hned půl roku po volbách otevřeli rozestavěné komunitní centrum. Osmdesáti-milionová investice je vůbec největším projektem města za posledních deset let. Hotová už je také slibovaná revitalizace penzionu v ulici J. K. Tyla a obnova sídliště Křižná. Co naopak zůstalo jen u slibů a plánů je kompletní obnova náměstí. S jeho rekonstrukcí se mělo začít v příštím roce. Podle starosty Roberta Stržínka z hnutí ANO se v tuto chvíli stále ještě pracuje na projektu. Kdy se začne stavět, není podle něj vůbec jasné. Radnici totiž brzdí souhlas jednoho z vlastníků okolních pozemků. Vedení města ještě nemá v ruce rozpočet a jasné není ani financování celého projektu.

Třetím městem kam se vypravíme je Rožnov pod Radhoštěm?

Také tam se po volbách vedení města nezměnilo. Vládne tam koalice vítězného hnutí ANO se sdruženími Nezávislí Rožnováci a Zdravý Rožnov. Město se může pochlubit tím, že má dlouhodobě plusový rozpočet, což mu umožňuje realizovat větší investice. Radnice vstupovala do dalšího období s celkem pět a třiceti rozpracovanými projekty, z nich už je dokončené třeba parkoviště s hřištěm na Kramolišově nebo nové velké hřiště na ulici Videčská. Hlavním cílem vedení města je stavba kulturního centra a přístavba knihovny za 200 milionů korun. Přestože má radnice podle starosty Radima Holiše z hnutí ANO připravené financování, cenu musí ještě po dokončení položkového rozpočtu schválit zastupitelstvo. Rozhodnout by mělo ještě v letošním roce.

V dalším dílu zmapujeme rok po volbách na Zlínsku.

autor: rv
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.