Vsetínští zastupitelé vystavili stopku spalovně, která měla vyrůst v místní části Luh. Čeká se na analýzu

5. listopad 2019 11:40

Jak likvidovat odpad, má napovědět zastupitelům studie, kterou si nechají zpracovat. Podle vedení města by se ke spalovně mohli vyjádřit i obyvatelé v referendu.

Nejasnosti ohledně vlivu na zdraví lidí i petice občanů. To jsou dva hlavní důvody, proč včera vsetínští zastupitelé vyjádřili nesouhlas se spalovnou v místní části Luh. Zatímco radnice neměla dlouho na vybudování spalovny jasný názor, opozice ji odmítala od začátku. Teď se zastupitelé shodli na zadání studie, která napoví, jak nakládat ve městě s komunálním odpadem. Chystaný zákaz skládkování totiž ve Vsetíně nechtějí podcenit. Společnost ZTV, která stavbu spalovny prosazovala, zastavila přípravné práce už koncem října.

„Pořád se vypracovává nějaká studie, ale chystají, že to může propuknout někde. A to se neví, jestli to bude ve zbrojovce, nebo to bude znova na Ohradě. Mně to není osobně dost jasné,“ říká jeden z obyvatel Vsetína, který si vyslechl rozhodnutí zastupitelů. To lidi příliš neuklidnilo. Zařízení na energetické zpracování odpadů totiž nechtějí vůbec.

Čtěte také

Stejně jako opoziční zastupitel z ODS Roman Kalabus. „Mně trošku mrzí, že tam nikde není usnesení, že to nebude nikde na území města. Jelikož je tam stále taková obezlička – ve stávající lokalitě na Ohradě. Myslím si, že se to mělo sprovodit ze světa jednou pro vždy,“ domnívá se Kalabus.

Radnici kritizuje za to, že se problematikou nezabývala dříve. „Vedení je tady šest let a je to další z koncepčních materiálů, který tady chybí a je poměrně velmi důležitý,“ dodal. O spalovně jednají zastupitelé už více než rok. Lidé proti ní sepsali petici a proti záměru investora postavit ji v Luhu, zorganizovali také protestní pochod.

Petici podpořil opoziční zastupitel Michal Berg z Koalice pro otevřený Vsetín. Podle něj by lidé nemuseli protestovat, pokud by měli zastupitelé studii už na začátku celé kauzy. „Už na začátku jsme navrhovali, aby se udělala opravdu podrobná studie, která zanalyzuje všechny varianty toho, jakým způsobem se s odpadem má nakládat. A pak se ukáže, co je pro Vsetín nejvhodnější,“ vysvětlil Berg.

Spalovnu v centru města nepovažuji za rozumný nápad. A to je v podstatě totéž, o čem jsme se bavili už mnohokrát. Začínat opravdu tou debatou, možnými návrhy i jak celou problematiku řešit a hlavně o tom mluvit s obyvateli.
Petr Kořenek (ČSSD), zastupitel Vsetína

Podle Petra Kořenka z ČSSD ztratilo město jednáním o spalovně hodně času. Bez potřebné studie, ale také názorů občanů, není možné o spalovně ve městě rozhodnout. „Spalovnu v centru města nepovažuji za rozumný nápad. A to je v podstatě totéž, o čem jsme se bavili už mnohokrát. Začínat opravdu tou debatou, možnými návrhy i jak celou problematiku řešit a hlavně o tom mluvit s obyvateli,“ myslí si Kořenek.

Referendum stále není vyloučeno

O tom, že by se ke spalovně měli vyjádřit také lidé, je přesvědčené i vedení města. „V případě, že by to bylo nutné, tak je možné vyhlásit referendum,“ říká vsetínský starosta Jiří Růžička z KDU-ČSL. Podle radní Martiny Hovořákové z hnutí ANO by se k lidem a také k zastupitelům mělo dostat více informací o tom, jak vůbec moderní spalovny fungují.

„Byli jsme se podívat v mnoha spalovnách, nabízeli jsme to i zastupitelům, málokdo to využil. A hlavně všichni ti, kteří organizovali ty petice, nebyli ochotni se na to jet podívat. Já neříkám, že to schvaluji, ale nicméně já jsem se byla podívat ve spalovnách například ve Švýcarsku, Rakousku nebo Japonsku. Všechno je to tam postavené v rámci nějakých bytových domů nebo čtvrtí. Spíš se jedná o to, že se zdokonalují technologie spalování. Ale určitě je to jeden ze způsobů, a my stejně budeme muset řešit, co s tím odpadem ve Vsetíně dál,“ uvedla. Analýzu by mělo mít město k dispozici na jaře příštího roku.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související