Hrdina z Valašska. Voják Josef Valčík se podílel na atentátu na Heydricha, zemřel ve 27 letech

3. listopad 2019 06:26

Josef Valčík se narodil 2. listopadu 1914 ve Smolině u Valašských Klobouk.

Vyučený koželuh Valčík utekl v srpnu 1939 z Československa. Ve Francii narukoval do československé zahraniční armády, se kterou jako příslušník druhého pěšího pluku bojoval po boku Francie proti německým vojskům.

Po obsazení Francie odjel do Anglie. Podstoupil speciální desetidenní výcvik na letišti u Manchesteru, pak se přesunul do skotské Special Training School, kde získával zkušenosti speciálních britských jednotek od příslušníků elitní Skotské gardy. Před odletem do Československa absolvoval ještě několik výcviků včetně parašutistického kurzu.

V noci z 28. na 29. prosince 1941 Valčík uskutečnil společně se skupinami Anthropoid a Silver B výsadek. Na základě falešných dokladů se stal Miroslavem Šolcem z Hodonína.

Regionální stanice Českého rozhlasu

V Praze se aktivně podílel v přípravách na atentát na Reinharda Heydricha, který byl spáchán 27. května 1942.

"Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme se, slyšíte? Nikdy!" - to byla poslední slova obklíčených parašutistů, která zazněla z krypty pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. A mezi nimi byl i Valčík, který zemřel ve 27 letech.

Účast na atentátu odnesla i Valčíkova rodina. 14 jeho blízkých bylo zatčeno gestapem, 13 popraveno v říjnu 1942 v koncentračním táboře Mauthausen, sestra Františka byla popravena v lednu 1943 poté, co porodila chlapce, jenž byl dán k adopci.

V lednu 1942 byl Valčík povýšen na podporučíka a získal Československý válečný kříž za statečnost.

V roce 2002 byl Josef Valčík in memoriam povýšen do hodnosti plukovníka.

Související