Za druhé světové války zemřelo 5 tisíc sokolů. Česko si dnes připomíná jejich oběti, lidé zapálí svíčky

8. říjen 2019 10:34

V Uherském Brodě si lidé budou na oběti vzpomínat lampionovým průvodem a vypouštěním svíček na hladinu kašny. Sokolové se sejdou také v Bystřici pod Hostýnem.

Česko si v úterý připomíná Památný den sokolstva, poprvé jako významný den. Je vzpomínkou na noc ze 7. na 8. října 1941, kdy nacisté na rozkaz zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zatkli přes 1500 představitelů sokolské organizace a deportovali je do koncentračních táborů.

O několik dní později nacisté Sokol zakázali. Během druhé světové války bylo podle odhadů zavražděno nebo zemřelo v boji asi 5000 sokolů.

V řadě měst se v úterý konají pietní akty, výstavy a další akce připomínající osud sokolských obětí v boji za svobodu, samostatnost a demokracii. V Uherském Brodě si lidé budou na oběti vzpomínat lampionovým průvodem a vypouštěním svíček na hladinu kašny. Podle starostky uherskobrodské organizace Sabiny Běhůnkové zahynulo za války 13 sokol z města.

Sokolové se sejdou také v Bystřici pod Hostýnem.

Brněnští sokolové ocení své kolegy z několika zemí za jejich aktivity ve prospěch české kultury. V bývalé brněnské věznici na Cejlu se uskuteční pietní akt a v několika brněnských ulicích, které jsou pojmenovány po zavražděných sokolech, bude instalována výstava.

Na budově radnice a krajského úřadu zavlaje sokolská vlajka a sokolskou vlaječkou budou ozdobeny i všechny tramvaje dopravního podniku.

Sokolská organizace, kterou v únoru 1862 založili Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner, měla velké zásluhy na proniknutí tělovýchovné činnosti mezi nejširší vrstvy obyvatel.

Za obou světových válek bylo hnutí rozpuštěno. Sokol vadil i komunistickému režimu, který v roce 1952 organizaci zrušil. Jeho činnost byla obnovena až po roce 1989.

Sokol i nyní patří mezi nejpočetnější občanská sdružení v Česku, má zhruba 160 000 členů a přes tisícovku jednot po celé republice.

zdroj: ČTK

Související