Sokol, gymnasta a bojovník proti fašismu, který získal stejně medailí jako Zátopek. To byl Ladislav Vácha

Ladislav Vácha získal pět olympijských medailí ve šplhu a cvičení na kruzích.

Ladislav Vácha získal pět olympijských medailí ve šplhu a cvičení na kruzích.

Počtem olympijských medailí se vyrovnal Emilu Zátopkovi. Dokonce je po něm pojmenována i ulice ve Zlíně. Přesto o něm ve městě zase tak moc neví.

Životní příběh zlínského sokola a gymnasty Ladislava Váchy popisuje v novém cyklu Českého rozhlasu Zlín Rodáci známí neznámí redaktorka Saskia Mišová společně s historičkou Muzea Jihovýchodní Moravy ve Zlíně Yvonou Činčovou. 

Ladislav Vácha byl účastníkem olympiády už v roce 1920. V Paříži 1924 získal dvě bronzové medaile. O čtyři roky později v Amsterodamu získal dvě stříbra a jedno zlato.[

„"Povaha veselá, samorostlá, ale nikoli lehkomyslná. Je miláčkem sokolského publika. Je silný, smělý a všestranně nadaný,“ to zní jedna z charakteristik muže, kterého po olympiádě vítal ve Zlíně i samotný Tomáš Baťa.  Byl jako z gumy, doslova se vznášel. I to se říkalo o Ladislavu Váchovi.

Ten ukončil svoji sportovní kariéru ve 30 letech a pracoval jako železniční zřízenec. Pomáhal ale rozvíjet Sokol ve Zlíně. Jako náčelník sokolské jednoty ve Zlíně se věnoval výchově mladých gymnastů.

V březnu 1943 byl kvůli podezření z účasti v odboji zatčen a uvězněn, o tři měsíce později na následky mučení gestapem zemřel.

Další osudy a příběhy zlínských rodáků a osobností naleznete ZDE.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Související