Investor zastavil přípravu výstavby spalovny ve Vsetíně. Radní nesouhlasili s jejím umístěním

25. říjen 2019 13:03

Vsetínští radní nesouhlasí s umístěním plánované spalovny v místě, kterou navrhuje investor. Proti plánům obyvatelé sepsali petici, pod níž se podepsalo 5000 lidí.

Společnost Zásobování teplem Vsetín (ZTV) nepostaví spalovnu, kterou chtěla umístit do vsetínské lokality Ohrada. Informoval o tom předseda představenstva společnosti Michal Chmela. Město ve čtvrtek zveřejnilo, že radní nesouhlasí s umístěním spalovny v místě, které investor navrhuje. S umístěním spalovny a jejím zřízením nesouhlasí část obyvatel, petici proti zařízení podepsalo 5000 lidí, z toho asi 3800 ze Vsetína. Ve městě žije asi 26 tisíc lidí.

"Je nám líto, že rada města nesouhlasí s výstavbou Zařízení na energetické využití odpadů v lokalitě Ohrada a nepočkala na výsledky projednávání vlivu tohoto zařízení na životní prostředí, jak bylo vedením města deklarováno. Rozhodnutí vedení města však respektujeme a přípravu výstavby ukončíme po skončení procesu EIA, tedy po projednávání vlivu tohoto zařízení na životní prostředí a veřejné zdraví," uvedl Chmela. "Partnerská spolupráce s městy a obcemi, kde společnosti ze skupiny MVV Energie CZ, včetně naší společnosti ZTV, působí, je důležitější než jednotlivé investiční projekty," uvedl Chmela.

Čtěte také

Podle něj není vyloučeno, že by spalovna mohla vzniknout v jiné části Vsetína. "Bude to však záviset na jednání s městem," řekl Chmela.

ZTV chtělo spalovnu zřídit v centru města, vzniknout měla rekonstrukcí plynové kotelny v lokalitě Ohrada. Spalovna se stala ve městě tématem, vsetínští zastupitelé na svém posledním zasedání 11. září vzali petici oficiálně na vědomí a souhlasili s tím, že se spalovnou budou zabývat na nejbližším jednání 4. listopadu. Již v červnu přijali zastupitelé usnesení o tom, že se nebude ve spalovně případně zpracovávat jiný odpad než z obce s rozšířenou působností Vsetín.

Posouzení vlivu na životní prostředí dosud není

ZTV zajišťuje dodávku tepelné energie pro vsetínské domácnosti, průmyslové objekty a veřejné budovy. Nové zařízení mělo primárně spalovat komunální odpad a také vyrábět teplo a elektrickou energii. Ročně by v něm bylo spáleno asi 12 tisíc tun odpadu. Technické služby, svážející odpad ze Vsetína a okolních obcí, předloni vyvezly asi 11 700 tun odpadu.

Ještě není znám výsledek EIA, tedy posouzení vlivu spalovny na životní prostředí. Krajský úřad v létě vrátil investorovi k přepracování dokumentaci k projektu. Požaduje například dopracování rozptylové studie a posouzení vlivu na veřejné zdraví, přepracování části o nakládání s odpadními vodami či lepší rozpracování části týkající se rizik a havárií.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související