Osm ghett se 780 lidmi. Kroměříž, Vsetín, Valašské Meziříčí i Uherský Brod mají problémové lokality

12. říjen 2019 08:03

Ve Zlínském kraji je osm lokalit, kde jsou více koncentrovaní lidé se sociálními problémy

Lokality, kde žijí lidé se sociálními problémy, jsou v Kroměříži, Holešově, Valašském Meziříčí, Uherském Brodě, Kunovicích a Vsetíně. ČTK to řekla mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová. Žije tam podle odhadu 780 lidí.

"V těchto městech jsme nezaznamenali v poslední době výrazný nárůst počtu těchto osob, a to zejména i proto, že pracovníci městských a obecních úřadů zde vykonávají jak celkovou sociální práci, tak vykonávají úkony v rámci sociálně-právní ochrany dětí," řekla Kousalová.

V lokalitách působí také neziskové organizace. Agentura pro sociální začleňování spolupracuje v kraji se Vsetínem, Valašským Meziříčím a Kroměříží.

Čtěte také

Ve Vsetíně, kde město v roce 2006 vystěhovalo ze zdevastovaného pavlačového domu v centru romské rodiny do kontejnerových domů na sídlišti Poschla, jsou dvě vyloučené lokality, a to Poschla a dům v Jiráskově ulici. Takzvaně sociálně vyloučenou lokalitou může být čtvrť i jen jedna ulice či dům, kde se koncentrují sociální problémy a které většina obyvatel často vnímá jako problematická.

Loni a letos se ve Vsetíně podle lokální konzultantky agentury Marcely Nosálové zvýšily kapacity sociálních služeb pracujících s ohroženými rodinami s dětmi. "Díky novému zaměstnaneckému projektu se daří umisťovat dlouhodobě nezaměstnané osoby na pracovní trh, zadluženým lidem pomáhají řešit jejich náročné životní situace noví dluhoví poradci. Město posiluje své aktivity také na poli prevence kriminality. V oblasti vzdělávání jsou realizovány aktivity zaměřené především na doučování dětí, spolupráci rodiny a školy a zkvalitnění přípravy na školní docházku v rámci předškolního klubu Pramínek," uvedla Nosálová.

V Kroměříži jsou dvě sociálně vyloučené lokality, takzvaný Děvín v Albertově ulici a lokalita Račín v ulici U Zámečku. V Albertově ulici jde o bytový dům s asi 135 jednotkami. "Majitelé vesměs nepožadují kauce za bydlení, proto sem směřují nízkopříjmoví obyvatelé i Romové. Dům je v současnosti obýván ze tří čtvrtin romskými rodinami," uvedl mluvčí radnice Jan Vondrášek.

V lokalitě Račín jsou byty v majetku města, bydlí tam vesměs romské rodiny. "Sociální práce na obou lokalitách je pravidelná, intenzivní, jak ze strany odboru sociálních věcí a zdravotnictví městského úřadu, tak i ze strany neziskových organizací. Situace je v obou lokalitách setrvalá, počty ubytovaných osob se nijak nezvyšují," uvedl mluvčí. Město plánuje, že objekty v Račíně zbourá.

Ve Valašském Meziříčí patří k problémovým místům bytové domy v Zašovské a Jičínské ulici a domy v Schlattauerově ulici. "Situace v těchto lokalitách je stabilizovaná i díky aktivní bytové politice města. Určitě na tom nese svůj podíl také situace na trhu práce v rámci celé České republiky. Většina obyvatel ve zmíněných lokalitách pracuje a z toho pramení nižší sociální napětí. Výskyt protiprávních jednání již nepřevyšuje městský standard," uvedl mluvčí radnice Jakub Mikuš.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související