Račín jde k zemi. Bourání problémové lokality v Kroměříži začalo, budou tam byty pro seniory

22. srpen 2018 14:00

V Kroměříži začali dopoledne bourat domy v lokalitě Račín. Ještě nedávno v nich žili sociálně slabí obyvatelé.

Většina dlužila radnici za nájemné. V uplynulých měsících se přestěhovali jinam. Lokalita je známá občasnými výtržnostmi, konflikty se starousedlíky a drobnou kriminalitou. Město chce v budoucnu na uvolněném místě postavit byty pro seniory.

Demoliční práce by měly být hotovy do 14 dní, řekl stavbyvedoucí Roman Otevřel.

Místo plotu bourání. Kroměříž začne likvidovat domy v problematické lokalitě Račín

Račín policie kontroluje častěji, než bylo zvykem

Kroměříž začne v létě bourat první dva obytné domy a objekt sloužící jako skladiště v lokalitě Račín v části města Dolní zahrady.

"V první fázi se musejí sundat střešní krytiny, krovy. Už s ohledem na to, že se tady nachází zastavěná oblast, musíme zatím postupovat ručně. Těžká technika nastoupí až příští týden," uvedl Otevřel. Náklady na odstranění staveb činí podle radnice zhruba 820 000 korun.

V lokalitě je celkem pět bytových domů. V 16 dosud obydlených sociálních bytech žije asi 50 nájemníků, také mezi nimi ale figuruje řada dlužníků. Bourání dalších tří domů by proto mělo přijít na řadu zřejmě příští rok. Radnice má na celou lokalitu vydaný demoliční výměr.

Potíže začaly po roce 1989, kdy se do domů v ulici U Zámečku začali sestěhovávat problémoví lidé.

Problémy potvrdila Terezie Fuksová, která léta bydlí v jednom z rodinných domů v sousedství. "My už je tady trpíme dvacet roků, to jsou nervy. Oni mi dělají schválnosti. Nevím, komu by se líbilo, mít poházené papírky kolem domu. Také jsou hluční, hlavně v noci. S některými se dá mluvit, ale s některými ne," uvedla Fuksová. Dodala, že se jí po zbourání domů uleví.

Bourání v Račíně začalo

 

autor: pes
Spustit audio

Související