Místo plotu bourání. Kroměříž začne likvidovat domy v problematické lokalitě Račín

Kroměříž začne v létě bourat první dva obytné domy a objekt sloužící jako skladiště v lokalitě Račín v části města Dolní zahrady.

V domech žili sociálně slabí obyvatelé, mnoho z nich dlužilo městu za nájemné v městských bytech. Radnice chce v budoucnu na uvolněném místě stavět byty pro seniory, řekl místostarosta Pavel Motyčka (KDU-ČSL). Odstranění staveb přijde na zhruba 820 000 korun.

"Je to vzkaz všem neplatičům ve městě, všem lidem, kteří nechtějí dodržovat klasická pravidla. Je to první fáze a my budeme dále pokračovat v tom, aby v lokalitě Račín mohl vzniknout projekt Atrium, což jsou malé domečky pro seniory," řekl místostarosta.

Lávka v Kroměříži zůstane zavřená. Lana jsou poškozená korozí, radnice chystá opravu

Poškozená lávka v Kroměříži

Lávka je od 15. prosince loňského roku zavřená kvůli kontrole. Starosta kontrolu nařídil poté, co se v Praze-Troji zřítila lávka postavená podobným způsobem.

Bourání začne pravděpodobně v červenci, práce by měly být hotovy do deseti týdnů. Město má vydaný demoliční výměr na celou lokalitu s pěti obytným domy.

Bourání dalších domů bude následovat poté, co se podaří nájemníky přestěhovat jinam a chronické neplatiče vystěhovat. V lokalitě Račín je nyní 16 obydlených bytů se zhruba pěti desítkami nájemníků. Řada z nich ale patří mezi dlužníky.

Kroměřížské technické služby, které spravují bytový fond města, v posledních měsících podaly na lidi, kteří dluží na nájemném v městských bytech, zhruba dvě desítky žalob na uznání dluhu a také první žalobu na vyklizení bytu. Dluhy dosahují částky zhruba 3,5 milionu korun.

Soužití mezi starousedlíky a obyvateli sociálních bytů ve zmiňované lokalitě je dlouhodobě problematické. Lidé si stěžují na hluk i na nevhodné chování obyvatel Račína. V roce 2013 radnice dokonce zvažovala stavbu zdi, která by domy obývané problémovými lidmi oddělila od ostatní zástavby. Nakonec ale z plánů sešlo.

 

autor: pes
Spustit audio

Související