Za vstup do Podzámecké zahrady se platit nebude. Kroměříž se dohodla s církví i památkáři

Kroměříž uzavřela memorandum o spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým a s Národním památkovým ústavem (NPÚ).

Jedním z jeho cílů je zachování bezplatného vstupu do Podzámecké zahrady pro veřejnost.

"Trvalo nějakou dobu, než jsme se všechny tři strany nějakým způsobem shodly na znění textu. Pro město je zásadní, aby občané města Kroměříže měli jakýmsi způsobem zaručován a deklarován vstup zdarma do Podzámecké zahrady, která slouží jako městský park," uvedl místostarosta Kroměříže Pavel Motyčka (KDU-ČSL).

Město by se podle něj mělo podílet na bezproblémovém fungování zahrady. Už nyní do ní v režimu veřejně prospěšných prací dochází sedm lidí, na jejichž dotovaná místa radnice doplácí.

Pohled z oken Arcibiskupského zámku v Kroměříži do Podzámecké zahrady

Samotné memorandum však nezakládá právní nárok jedné ze stran na plnění od dalších partnerů. "Konkrétní plnění by bylo obsahem až navazujících smluv," řekla vedoucí právního odboru radnice Veronika Škrabalová.

Signatáři v memorandu deklarují vůli ke spolupráci při využívání a údržbě zámku a Podzámecké zahrady i při přípravě konkrétních projektů. Dohodli se i na pravidelných schůzkách, na kterých si spolupráci vždy upřesní.

Arcibiskupský zámek, Podzámecká zahrada i Květná zahrada byly v roce 1998 zapsané na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Zámek a Podzámeckou zahradu stát vydal v církevních restitucích Arcibiskupství olomouckému. Obě památky na základě dohody s arcibiskupstvím ale nadále spravuje NPÚ. Květnou zahradu stát ale nevydal, arcibiskupství se proto obrátilo na soud, který ve věci dosud nerozhodl.

 

V Kroměříži začíná turistická sezona. Letos bude zaměřená na dvě stěžejní témata. Prvním je připomínka stého výročí vzniku Československa a dalších výročí včetně roku 1848, kdy ve městě zasedal Ústavodárný říšský sněm habsburské monarchie. Druhé téma charakterizuje slogan Kroměříž 2018 - pro mladé věkem i duchem.

Město letos nabídne turistům a místním osvědčená lákadla i novinky. Mezi ně patří mezinárodní festival živých soch, který se uskuteční v neděli 27. května, a také geolokační hra nazvaná Kde je Giovanni?

autor: pes

Související