Kroměříž zakázala pít alkohol u obchodů s lihovinami a kouřit u dětských hřišť a škol

Vyhláška stanoví, že pít alkohol se nesmí v okruhu padesáti metrů od obchodů, kde se alkoholické nápoje prodávají. Zákaz neplatí pro zahrádky a předzahrádky, které jsou součástí restaurací.

Vyhláška začne platit v polovině července.

Vyhláška také zakazuje kouření poblíž dětských hřišť a škol, a to včetně elektronických cigaret, upřesnil lidovecký místostarosta Pavel Motyčka.

Podle právničky radnice Ireny Gráfové vyhláška stanoví, že pít alkohol se nesmí v okruhu 50 metrů od obchodů, kde se alkoholické nápoje prodávají. Zákaz se nevztahuje na 1. ledna a 31. prosince, kdy lidé slaví příchod nového roku, ani na zahrádky a předzahrádky, které jsou součástí restaurací. Radní mohou navíc povolit výjimky, například při konání kulturních a sportovních akcí.

Již dříve město zakázalo konzumaci alkoholu na vymezených veřejných prostranstvích. Patří mezi ně například centrum města, Slovanské náměstí, Hanácké náměstí nebo Bezručův park.

Místo plotu bourání. Kroměříž začne likvidovat domy v problematické lokalitě Račín

Račín policie kontroluje častěji, než bylo zvykem

Kroměříž začne v létě bourat první dva obytné domy a objekt sloužící jako skladiště v lokalitě Račín v části města Dolní zahrady.

"Problémy, které se objevily s obtěžováním běžných občanů okolo supermarketů, obchodů, kde si nepřizpůsobiví občané mohli tento alkohol pořídit, nás vedly k tomu, abychom tyto zóny rozšířili i do těchto oblastí," uvedl Motyčka.

Zákaz kouření a používání elektronických cigaret na veřejném prostranství se ve vyhlášce objevuje zcela nově. Vztahuje se na okruh 50 metrů okolo škol a školských zařízení a na desetimetrový okruh od veřejně přístupných dětských hřišť.

"Objevily se problémy, kdy se sešly maminky na dětském hřišti a jedna z nich si zapálila. Obtěžovala a svým způsobem škodila i zdraví těm druhým. Vzhledem k těmto sporům upravujeme vyhláškou i tuto oblast," řekl Motyčka.

autor: pes
Spustit audio

Související