Na Kroměřížsku dokončili lávku přes Moravu, nebo zřídí dětskou skupinu. Náročnější projekty chystají

4. listopad 2019 12:38

Rok vládnutí mají za sebou rady měst na Kroměřížsku. Některé volební sliby vítězných stran v Kroměříži, Holešově nebo v Bystřici pod Hostýnem už dostávají konkrétní podobu.

Rok od komunálních voleb Český rozhlas zmapoval ve všech okresech Zlínského kraje, co se novým, někde i staronovým vedením měst podařilo, a co ne. Podle redaktorky Veroniky Žeravové jsou na Kroměřížsku zejména dlouhodobější projekty většinou v přípravné fázi.

Jaké je teď složení vedení jednotlivých měst v Kroměřížském okresu?

Ve vedení Kroměříže i Holešova zůstali stejní starostové. V každém z měst ale v jiné koalici. Nezávislý starosta Jaroslav Němec opustil minulé volební období hnutí ANO, do loňských voleb tak už vstupoval jako nezávislý kandidát. Nejdelší povolební vyjednávání bylo právě v Kroměříži. Po jednáních se nakonec podařilo sestavit koaliční smlouvu zastupitelům z vítězného hnutí Nezávislí, Zdravé Kroměřížsko, ODS, Piráti a ČSSD. V Holešově podepsali smlouvu vítězové voleb z Koalice pro Holešov s KDU-ČSL a ODS. Koalice pro Holešov tak vyměnila oba partnery z předchozího volebního období. V Bystřici pod Hostýnem zůstal starostou Zdeněk Pánek z ODS se stejnými koaliční partnery KDU-ČSL, sociálními demokraty a hnutím STAN. V opozici je v Bystřici pod Hostýnem opět hnutí ANO.

Podívejme se tedy na město Kroměříž. Jaké sliby dalo vedení radnice voličům a jak jim je daří plnit?

Čtěte také

Ve svém programovém prohlášení deklarovalo vedení radnice několik bodů. Ty časově méně náročné se jim daří plnit. Například přes řeku Moravu chodí lidé v Kroměříži přes novou lávku. V těchto dnech se vedení radnice podařilo získat dotace z Evropských fondů na zřízení dětské skupiny. Od nového roku budou mít maminky možnost přihlásit do této skupiny děti ve věku od jednoho do tří let. Podle ankety ve městě měli o tuto službu lidé zájem. V těchto dnech dokončili dělníci nové volnočasové centrum s hřištěm pro venkovní posilování na Hanáckém náměstí. Obyvatelé některých částí ale stále trápí hluk ze silnic, nejvíce na sídliště Barbořina a v místní části Bílany. Vedení by chtělo jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky. Zmíním ještě největší investiční akci vedení města ve čtyřletém období. Tou by mělo být vybudování parkovacího domu. Radnice zatím získala pozemky pro stavbu a stavební povolení. Má však zájem i o sousední pozemky, ty jsou ale zatím ve vlastnictví soukromého majitele.

Přesuneme se o pár kilometrů dál. Jak se daří radnicím v Holešově a v Bystřici pod Hostýnem?

V Bystřici pod Hostýnem trápí obyvatele už několik let situace s hotelem Podhoran přímo na náměstí v centru města. V hotelu bydleli nepřizpůsobiví občané, kteří dělali hluk a nepořádek. Město proto objekt před dvěma lety odkoupilo. Chátrající objekt by chtělo opravit a vytvořit v něm zázemí městského úřadu a zpřístupnit prostory občanům, jako tomu bylo v minulosti. Vedení radnice v současnosti nemá peníze nutné na opravu. V Holešově se radnici podařilo dokončit opravu tamní mateřské školy, vybudovat nové autobusové nádraží a ulehčit dopravní situaci v centru města vybudováním kruhového objezdu na ulici Palackého namísto nepřehledné křižovatky. Město také začalo ze změnou územního plánování. Ta je teď teprve v začátcích. Podle místostarosty Pavla Karhana z KDU-ČSL jsou územní změny dlouhodobou záležitostí.

V dalším dílu zmapujeme rok po volbách na Uherskohradišťsku.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.