Zatím jen menší projekty dokončila města na Zlínsku. Ty větší zatím zůstávají většinou jen na papíře

7. listopad 2019

Rok od komunálních voleb Český rozhlas Zlín zmapoval ve všech okresech Zlínského kraje, co se novým, někde i staronovým vedením měst podařilo, a co ne.

Přibližně rok vládnutí mají za sebou nově zvolené rady měst na Zlínsku. Strany a hnutí v Otrokovicích, Vizovicích, Valašských Kloboukách a Luhačovicích vstupovaly do komunálních voleb s ambiciózními programy. Jak své předvolební sliby plní, zmapoval redaktor Miroslav Urubek.

Jaká tedy je situace na Zlínsku přibližně rok po komunálních volbách?

Kromě Luhačovic, kde nastoupilo nové vedení, pokračují v dalších městech původní seskupení. Zajímavostí je, že opozice v těchto městech prakticky neexistuje. Buď je jí příliš málo, nebo úzce spolupracuje s koalicí. Druhým největším městem na Zlínsku jsou Otrokovice. Ty zahajovaly své další volební období se starostou za ANO Jaroslavem Budkem. Po názorových neshodách s některými jejími členy ale po čtyřech měsících rezignoval.

V čele města se tak octla jeho stranická kolegyně Hana Večerková. Po roce vládnutí tam dokončili slibovanou obnovu části centrální plochy ve čtvrti Trávníky, dále první etapu sportovního hřiště v Kvítkovicích. A buduje se cyklostezka. Na papíře prozatím zůstává výstavba okružní křižovatky na ulici Nadjezd. Podle starostky za ANO Hany Večerkové prozatím zpracovávají studii proveditelnosti. Dalším, podle starostky, těžce splnitelným slibem je pak boj se zápachem ve městě. Radnice prozatím vstoupila do jednání s největšími znečišťovateli ovzduší, jako je například kafilérie. Vymohla si alespoň sliby, že znečišťovatelé budou postupně zápach ze svých provozů postupně snižovat.

Velkou část Zlínska zabírá jižní Valašsko, jak to vypadá po roce Vizovicích a Valašských Kloboukách?

Čtěte také

Vizovice i Valašské Klobouky vedou stejné starostky jako v předcházejícím období. Obě radnice tak navazují na práci z předcházejících let. A když začnu u Vizovic, tak tam letos opravili chodník ulic Štěpská a Mlýnská a zrekonstruovali takzvanou starou školu. Postupně obnovují herní prvky dětských hřišť ve městě, pracují na cyklostezce a vytipovali vhodná místa na výstavbu rybníků a arboreta. Problémem Vizovic číslo jedna je chátrající sokolovna. Vedení města se doposud nedokázalo domluvit s tamními představiteli Tělocvičné jednoty alespoň na minimálních opravách. Kromě toho by lidé chtěli také koupaliště. Tento slib prozatím podle nezávislé starostky Silvie Dolanské zůstává přes veškerou snahu jen na papíře.

Koupaliště je velkým tématem také pro Valašské Klobouky. To stávající tam chce město zrekonstruovat už několik let. Projekt je hotový, ale není na něj dostatek peněz. Město proto vyčkává na vhodný dotační titul. Dalším nezdarem ve Valašských Kloboukách je plánovaná výstavba nové infrastruktury pro rodinné domy v lokalitě Dlouhá. Tam kvůli rozpočtu na stavbu nových chodníků a inženýrských sítí museli zrušit výběrové řízení. A čeká je tedy další. Na druhou stranu ale Valašské Klobouky už stačily letos dle svých slibů opravit ulici Kramolišova, dokončili úsek cyklostezky Bečva Vlára Váh směrem na Brumov-Bylnici a vykoupili brownfield Dům na rohu, který v příštím roce začnou rekonstruovat.

Posledním větším městem na Zlínsku jsou lázeňské Luhačovice. Jak to vypadá tam?

Narozdíl od předcházejících měst v Luhačovicích nastoupila do vedení takříkajíc čerstvá krev. Nezávislý starosta Marián Ležák společně se svými kolegy letos začali s opravami chodníků v centru města, pro penzisty zavedli senior taxi, provedli pasport zeleně a zahájili jednání o výstavbě obchvatu města, který by se měl dostat do priorit Zlínského kraje. Velkým problémem, je tady úbytek obyvatel. Podle starosty Mariána Ležáka se zatím nedaří do Luhačovic dostat stálé obyvatele. Bývalé lokality určené pro hromadné bydlení totiž skoupili investoři, ale lidi se zájmem o trvalé bydlení ve městě nenalákaly.

V posledním dílu našeho povolebního seriálu zmapujeme situaci po volbách přímo v krajském městě.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související