Někteří lékaři kritizují rozhodnutí o výstavbě nové nemocnice ve Zlíně

23. prosinec 2019 14:30

Zástupci České lékařské komory považují proces schválení nové nemocnice za zneužití zákona o krajích a vědomé porušení základních principů samosprávy.

Předsedové okresních sdružení České lékařské komory (ČLK) Zlín, Kroměříž a Uherské Hradiště mají výhrady ke způsobu rozhodnutí krajského zastupitelstva o výstavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Uvedli to v prohlášení, které ČTK zaslal zástupce kroměřížského sdružení ČLK Miloš Kucián.

Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) hlasování o nemocnici, která by měla stát asi osm miliard korun, neplánovaně zařadil do programu pondělního zastupitelstva krátce před jeho skončením.

Čtěte také

O investičním záměru pro stavbu nemocnice hlasovali krajští zastupitelé už na konci června, koalice však byla tehdy rozdělená a projekt, který Čunek prosazuje, dostatečnou podporu nezískal. Ani v pondělí nepostupovala koalice jednotně, návrh ale získal nejtěsnější možnou většinu. Z koalice byli pro zástupci KDU-ČSL, STAN a dva zastupitelé z ODS, z opozice dva zastupitelé SPD a jeden z ČSSD.

Způsob, jakým Čunek projekt prosadil, kritizovali již v týdnu někteří zástupci opozice, například také radní města Kroměříže. Krajský opoziční zastupitel Tomáš Pajonk (Svobodní) již podal podnět k ministerstvu vnitra, aby prověřilo zákonnost Čunkova postupu a zda nebyl popřen zákon o krajích. Stejně učinilo i krajské předsednictvo ČSSD. Čunek již dříve řekl, že postup byl zcela v pořádku.

Jsme nadále přesvědčeni o tom, že jakémukoliv rozhodnutí s tak závažným dopadem na systém poskytování zdravotní péče ve Zlínském kraji musí předcházet vypracování validní koncepce krajského zdravotnictví.
Z prohlášení České lékařské komory

Také zástupci ČLK považují proces za zneužití zákona o krajích a vědomé porušení základních principů samosprávy. „Jsme nadále přesvědčeni o tom, že jakémukoliv rozhodnutí s tak závažným dopadem na systém poskytování zdravotní péče ve Zlínském kraji musí předcházet vypracování validní koncepce krajského zdravotnictví. Mělo by k tomu dojít na základě široké odborné diskuse a po jejím řádném schválení s jasně danou provázaností, pokud jde o dostupnost a rozvoj jednotlivých segmentů ambulantní i lůžkové péče,“ uvedli v prohlášení zástupci ČLK.

Prosazení záměru výstavby nové krajské nemocnice bez širokého politického konsenzu, bez dlouhodobé provozně ekonomické a personální udržitelnosti a dopadů na systém zdravotní péče v kraji považují zástupci ČLK za hazard.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související