Zlínský magistrát nebude bránit vyhlášení místního referenda k vodárenství

13. leden 2020 16:15

Zlín respektuje rozhodnutí soudu o referendu k vodárenství. Lidé se budou moci vyjádřit, zda chtějí, aby vodovody provozovalo město a ne soukromá firma.

Referendum o vodárenství ve Zlíně bude při letošních krajských volbách. Lidé se můžou vyjádřit k provozování místních vodovodů soukromou firmou. Autoři referenda chtějí, aby síť provozovalo město.

Čtěte také

Krajský soud v Brně rozhodl o vyhlášení referenda v prosinci. Na Zlínsku funguje takzvaný provozní model, při němž se Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín starají o infrastrukturu, ale provozuje ji Veolia prostřednictvím Moravské vodárenské (MOVO).

Lidé budou v referendu odpovídat na otázku „Souhlasíte s tím, aby statutární město Zlín při výkonu své samostatné působnosti nepokračovalo ve stávajícím provozním modelu provozování vodohospodářské infrastruktury, kdy je tato infrastruktura pronajímána společnosti Moravská vodárenská a.s.?“.

Vedení města však tvrdí, že nemá přímé nástroje k ukončení provozního modelu na území Zlína z důvodu uzavřené provozní smlouvy až do roku 2034. Referendum se uskuteční na podzim s krajskými volbami.

Vyhlášení referenda loni v únoru zamítlo kvůli špatné formulaci otázek zlínské zastupitelstvo. Podle vedení města byly dvě ze tří otázek v návrhu referenda v rozporu s právními předpisy, město se opíralo i o vyjádření ministerstva vnitra. Lidé se mohli podle návrhu vyjádřit, zda chtějí pokračování provozního modelu, zda má město Zlín jako ovládající osoba VaK Zlín uložit vedení společnosti, aby prosazovalo samostatné provozování infrastruktury a ukončilo smlouvy s Moravskou vodárenskou, a jestli má město na nejbližší valné hromadě VaK odvolat členy orgánů VaK Zlín, zvolit nové členy a uložit jim, aby realizovali výsledky referenda.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související