Novelizovanou vyhlášku o volném pohybu psů ve Zlíně magistrát nezruší

9. leden 2020 13:03

Představitelé radnice se znovu sešli se zástupci pejskařů kritizující na podzim přijatou novelizaci vyhlášky o volném pohybu psů. Zatím se shodli na mírných ústupcích.

Kritizovanou vyhlášku o volném pohybu psů ve Zlíně magistrát nezruší. Vyplývá to ze středeční schůzky nespokojených majitelů psů s představiteli zlínského magistrátu. Některým lidem vadí, že Zlín rozšířil zákaz venčení na travnatých plochách, mimo jiné i na centrální park na sídlišti Jižní Svahy. Město však chce při revitalizaci parku na sídlišti vyčlenit část plochy, kde bude venčení psů povoleno.

Ustoupí nám tak, že v jedné třetině, která je teď zakázaná pro psy v centrálním parku, nám umožní jít na trávu.
Michal Gaja, zástupce iniciativy I pes je město Zlín

„Ustoupí nám tak, že v jedné třetině, která je teď zakázaná pro psy v centrálním parku, nám umožní jít na trávu,“ řekl po schůzce Michal Gaja, který za nespokojené majitele psů ve Zlíně hovoří.

Podle náměstka primátora Bedřicha Landsfelda ze STAN město zkusí na zlínských Jižních Svazích znovu rozmístit sáčky na psí exkrementy. Ty se podle něj v minulosti stávaly terčem vandalů. Proto se změnil systém distribuce sáčků do dnešní podoby, kdy si mohou majitelé psů vyzvednout sáčky na Odboru životního prostředí statutárního města Zlína. „Pokud to nebude předmětem vandalů, tak to rozšíříme i po městě,“ uvedl náměstek.

Čtěte také

Rada města dále zváží možné úpravy v rámci projektu biotopu na Jižních Svazích, který má vzniknout v prostoru Centrálního parku, aby byl možný průchod pejskařů do spodní části Centrálního parku po zatravněných plochách.

„Projektová dokumentace tohoto zásadního prvku dotvářející Centrální park má být hotova na začátku dubna, stejně jako náplň využití okolních parkových ploch biotopu. Vyhodnocení novelizace současné vyhlášky proběhne v návaznosti na výše uvedené v průběhu dubna,“ doplnil mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

V případě, že si vyhodnocení novelizované vyhlášky a projekt biotopu bude žádat změnu, měl by být tento návrh na programu jednání v rámci červnového zastupitelstva města. Pejskaři se s vedením zlínského magistrátu znovu sejdou v dubnu.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související