Už ne do odpadu, ale do sběrných nádob. Obce na Zlínsku už začaly s povinným sběrem tuků a olejů

7. leden 2020 12:19

Města a obce musí od letošního roku zajistit obyvatelům možnost třídit jedlé tuky a oleje. Jinak jim hrozí až milionová pokuta.

Obce a města v Česku mají od letošního roku povinnost zajistit místa pro sběr použitých jedlých tuků a olejů. Nařizuje jim to vyhláška Ministerstva životního prostředí. Opatření má přispět k ochraně životního prostředí.

Doteď totiž lidé olej nebo tuk často vylévali do kanalizace. Nově tak možnost sběru tohoto druhu odpadu nabízí i několik obcí na Zlínsku - například Lukoveček, Želechovice, Fryšták, Bohuslavice nebo Březnice.

Čtěte také

„Když jsme dělali vánoční kapry, tak teď jsem naplnil takový malý kontejner. Zrovna dnes je sběrný dvůr otevřený, takže tam zajedu a budou mít do kontejnerů olej,“ říká obyvatel Březnice Eduard Kolařík.

Svoz zajišťují Technické služby Zlín, popisuje vedoucí sběrných dvorů této společnosti Pavel Běťák. „Naši chlapi vezmou s sebou prázdné nádoby a vyjedou do obce, kde je vymění za ty plné. Ty pak dovezou sem a my to už pak sléváme do nádob odběratelům, kteří to od nás odebírají na další zpracování,“ popsal.

Pokud obce možnost zbavit se tuků a olejů nezajistí, hrozí jim až milionová pokuta.

autor: Michal Sladký
Spustit audio

Související