Ve Zlíně se příští rok o sto korun zvýší poplatek za odpad

13. prosinec 2019 06:16

Změnu včera schválili zastupitelé. Nově se nebude muset platit poplatek odpad u dětí v roce, kdy se narodily, za odpad se bude platit až od jednoho roku jejich věku.

Roční poplatek za svoz odpadu se ve Zlíně zvýší od ledna z 500 na 600 korun. Schválili to městští zastupitelé. Důvodem jsou rostoucí náklady na odpadové hospodářství, uvedl primátorův náměstek Bedřich Landsfeld (STAN).

„Poplatky zvyšujeme po patnáctileté stagnaci na základě toho, že nákladové položky za tu dobu výrazně narostly. Pokud to bylo možné, drželi jsme to na bedrech města,“ řekl Landsfeld. V posledních letech se však podle něj zvýšily mzdy i ceny energií.

Čtěte také

Město podle Landsfelda doplácí na odpadové hospodářství asi 15 milionů korun ročně. Zvýšením poplatků se zvýší příjem města asi o šest milionů.

Nově se nebude muset platit poplatek odpad u dětí v roce, kdy se narodily, za odpad se bude platit až od jednoho roku jejich věku.

Poplatky za držení psů ve městě se příští rok nezmění. Za chov jednoho psa platí lidé od 200 do 1000 korun podle lokality. Příští rok se však zvýší nájemné v některých městských bytech, maximální výše bude nadále 79,53 koruny za metr čtvereční.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související