O výstavbě nové krajské nemocnice by mohli rozhodnout lidé. Senátor Tomáš Goláň připravuje referendum

7. leden 2020 09:45

Zlínský senátor Tomáš Goláň z hnutí Senátor 21 připravuje referendum o výstavbě nové krajské nemocnice. Na ministerstvu přibývají stížnosti na hlasování o její výstavbě.

O výstavbě nové nemocnice ve Zlíně by mohli lidé hlasovat v referendu. Zlínský senátor Tomáš Goláň z hnutí Senátor 21 teď připravuje jeho zadání. Nelíbí se mu postup, jakým krajští zastupitelé v prosinci schválili osmimiliardovou investici. K návrhu o vyhlášení lidového hlasování musí získat 27 tisíc podpisů, dodává Goláň.

Čtěte také

„Připravujeme zadání toho referenda a chceme od konce ledna začít sbírat podpisy. Aby referendum mohlo být vyhlášeno, to znamená, že potřebujeme kvalifikovanou většinu podpisů, abychom mohli vyhlásit krajské všelidové hlasování. A to krajské referendum bychom po sehnání potřebných podpisů tlačili, aby bylo vyhlášeno v rámci krajských voleb na podzim letošního roku,“ upřesnil Goláň.

Konečné rozhodnutí o vyhlášení referenda ale musí vydat vedení kraje.

Ministerstvu vnitra mezitím stále přibývají podněty ke kontrole činnosti zastupitelstva Zlínského kraje. Týkají se prosincového schválení výstavby nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích. Od nového roku přijalo ministerstvo podle mluvčího Ondřeje Krátošky dalších 14 podnětů. Resort prověřuje, jestli byl dodržen zákon o krajích. Teď čeká na potřebné dokumenty od vedení kraje. Hejtmanství musí dokumenty odeslat do 10. ledna.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související